EDITORIAL
Portada 06/07/2015

El Consell de Mallorca, una institució que cal repensar

El ciutadà s'ha d'adonar que existeix, que pren decisions polítiques i que li resoldrà problemes en matèria d'afers socials, d'urbanisme o de residus

Ara Balears
2 min

PalmaToca la tecla que sona el nou president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat. El polític de MÉS defensa la necessitat de repensar la institució que ha de liderar els propers quatre anys. El Consell, a Mallorca, no té el sentit que té a Menorca o a Eivissa, on és percebut per la ciutadania com el govern propi. El fet que el Govern balear tingui la seu a Mallorca ha provocat que el Consell ocupi un paper secundari. Un paper que es fa evident quan no ha assumit les mateixes competències que els de les illes veïnes.

Aquest rol secundari, a més, s'ha intensificat sobretot els darrers quatre anys, amb la presidència de Maria Salom (PP). La institució no només no ha assumit cap nova competència, sinó que ha declinat fer un paper de contrapoder que havia tingut en el passat ni ha adoptat posicionaments reivindicatius respecte del Govern balear. No ha desenvolupat un perfil polític propi i s'ha dedicat a fer gestió, sense prendre cap gran decisió amb repercussió sobre els administrats. Tot plegat l'ha situat en la subsidiarietat i, fins i tot, ha provocat debats sobre la seva necessitat.

La situació actual obliga a repensar la institució perquè, ara mateix, no es justifica. No és que les competències que gestiona no siguin importants, sinó que, sense perfil polític propi, no s'acaba de veure la diferència entre que les gestioni el Consell o que les exerceixi el Govern. I quan això passa, només per un criteri d'economies d'escala, la institució necessita que se li faci la volta.

El futur del Consell, per tant, implica justificar-lo políticament. I això no vol dir duplicar actuacions o polítiques que es facin des del Govern, sinó prioritzar quins són els problemes dels ciutadans que es poden atacar des de la institució i actuar amb criteris polítics propis. El ciutadà s'ha d'adonar que existeix el Consell i que és la institució que li resoldrà problemes en matèria d'afers socials, d'urbanisme o de residus, per exemple. Si no ho aconsegueix, s'haurà de tornar a repensar, però d'una altra manera.

stats