EDITORIAL

El Consell de Mallorca posa fil a l'agulla per aturar la importació de residus

Serà més complicat que la gestió dels residus passi cada pic manco per la incineració sense que això no encareixi la taxa que paguen els ciutadans

El nou Consell de Mallorca comença a caminar. Aquesta mateixa setmana ha fet una intervenció urgent a la carretera de Llucmajor a Campos per intentar evitar més accidents, una mesura provisional que ha consistit a limitar-hi la velocitat i els avançaments, mentre es modifica el projecte de millora d'aquesta via perquè no sigui tan impactant.

Però al marge d'aquesta mesura urgent, una de les primeres decisions que pren el Consell de Mallorca és la d'aturar la importació de residus procedents de la Península o d'altres estats de la Unió Europea per cremar a la incineradora de Son Reus. La decisió, que aquest dimecres es prendrà en Consell Executiu, suposa l'aplicació d'un dels punts dels acords per al canvi consensuats entre les forces que componen la nova majoria progressista.

Amb una simple modificació legislativa, que ara s'haurà de tramitar i aprovar, es farà enrere la modificació aprovada pel PP l'any 2012 per permetre aquestes operacions de difícil justificació per a una illa que viu del turisme, unes operacions que han aixecat rebuig social. S'acaba així una actuació que només han pogut justificar els anteriors responsables del PP per qüestions econòmiques, per treure rendiment a unes instal·lacions d'incineració desproporcionades i per no haver de fer repercutir el cost de les inversions fetes sobre els ciutadans a través de la taxa de residus que paguen.

El problema de la importació de fems s'acabarà quan s'aprovi la modificació legislativa que la permet, però el problema de tenir una infraestructura d'incineració sobredimensionada, el problema d'haver fet una concessió a empreses per la gestió de residus que encara té anys per endavant de durada, i el problema d'haver vinculat la rendibilitat d'aquestes inversions a la taxa que han de pagar els ciutadans no es resoldrà amb la decisió que ara es pren.

Aturar la importació de residus no deixa de ser la part més senzilla de l'equació. Serà més complicat canviar el model, que la gestió dels residus passi cada pic manco per la incineració sense que això suposi haver d'encarir la taxa que paguen els ciutadans de Mallorca per la gestió dels residus urbans.

El + vist

El + comentat