EDITORIAL

Repensar el Consell de Mallorca, una necessitat

La institució té una oportunitat per resoldre el seu paper i justificar la seva existència; si no, no té sentit

'Repensar Mallorca' és, segons ha explicat aquest dijous el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, el projecte que la institució insular llançarà aquest setembre per afavorir un procés participatiu i un debat constructiu sobre què ha de ser el Consell i, alhora, fomentar una consciència de pertinença a Mallorca o, el que és el mateix, afavorir la cohesió social.

Serà també una oportunitat per ressituar un Consell que en els darrers anys ha passat desapercebut, malgrat gestionar competències determinants i amb una afectació directa sobre els ciutadans, com són les polítiques socials, les urbanístiques o les de residus, per exemple. La institució ha perdut pistonada i ha reduït la presència pública. Ho ha fet, a més, en un context advers, perquè, per un costat, no hi ha una reivindicació social del Consell com a institució pròpia de govern en una societat tan poc cohesionada com és la mallorquina. Per l'altre, el discurs de reducció de l'administració que s'havia imposat els darrers anys ha afavorit també un creixent qüestionament de la necessitat d'una Consell a Mallorca.

Així com a Menorca, a Eivissa o a Formentera el Consell és assumit socialment com el govern real de l'illa, a Mallorca aquest paper el juga el Govern i el Consell viu en una indefinició que el perjudica. El Consell ha de resoldre el seu rol, justificar la seva existència; si no, no té sentit. I el debat que ara s'obre és una oportunitat no només per al Consell sinó també per a la societat mallorquina. Obrir un procés de participació pot servir per donar a conèixer la institució, per mostrar-la com a necessària, però també pot servir per integrar socialment o per enfortir la consciència de pertinença a un poble. Dins aquest procés es decidirà, a més, quan s'ha de celebrar la Diada de Mallorca en endavant, una qüestió que igualment se sotmet a la consideració de la ciutadania. Pot semblar una anècdota, però a la diada del 12 de setembre li ha passat un poc com al Consell: no s'ha assumit socialment. Que la ciutadania decideixi és també una oportunitat perquè se la facin seva.

El + vist

El + comentat