26/11/2022

Què ens està dient el cafè?

2 min
Grans de cafè collits a Chiapas.

BarcelonaTot i que cada vegada tots som més conscients del canvi climàtic, i més després d'un estiu amb temperatures rècord i una calor que ha arribat gairebé fins a finals de novembre, de vegades costa entendre de manera pràctica l'impacte que pot arribar a tenir en les nostres vides. Avui n'expliquem només una conseqüència però que considerem que és prou explicativa, i sobretot pedagògica, per entendre què ens estem jugant tots plegats. ¿Ens podem imaginar un món sense cafè o només amb un cafè de baixa qualitat? ¿Ens imaginem un món on el gest quotidià d'assaborir una tassa de cafè bo estigui a l'abast només d'una minoria de privilegiats que podran pagar-ne el preu? Doncs aquest és precisament l'escenari que afrontem a causa del canvi climàtic.

Els experts avisen que cap al 2050 (i no falta tant) més del 50% de les terres on ara es produeix cafè de varietat aràbiga seran inservibles a causa de l'augment de les temperatures i de les plagues associades. Com a conseqüència, la producció es reduirà de manera dràstica i els preus es dispararan. El cafè passarà a ser un luxe i per al comú de la gent només quedarà l'alternativa del gra de baixa qualitat que avui es fa servir, per exemple, per als cafès solubles.

La periodista de l'ARA experta en la crisi climàtica Sònia Sánchez ha visitat l'estat mexicà de Chiapas i ha parlat tant amb investigadors com amb petits productors que li han explicat l'abast de la tragèdia i de quina manera s'estan preparant per afrontar-la. De fet, en algunes zones el gra que normalment madurava al gener ho fa ja a l'octubre, però d'una manera que li fa perdre qualitat i, per tant, valor. Franges d'alçada on mai s'havien superat els 24 o 25 graus han vist com la temperatura s'enfila ja per damunt dels 30, cosa que afecta de manera irreversible la producció. El cultiu de cafè és especialment sensible al canvi climàtic perquè només es pot produir en unes zones molt concretes del planeta, al voltant de l'Equador, on hi ha un rang de temperatures molt ajustat. Per això resulta un indicador tan interessant del que vindrà.

Evidentment, aquesta problemàtica afecta també la resta de cultius. A Catalunya i el País Valencià ho estem veient amb la vinya, que cada cop avança més la verema a les zones més pròximes al mar. I finalment arribarà també als cítrics, el cereal o la fruita. El canvi climàtic, doncs, no és només una qüestió d'allargar l'estiu i poder gaudir de més dies de platja, sinó que té unes conseqüències que van molt més enllà, fins a afectar la nostra alimentació i el nostre estil de vida general.

El que ens està dient el cafè és que ja no podem esperar més, que s'han de prendre mesures urgents per frenar el canvi climàtic si no volem destruir ecosistemes sencers i posar en risc l'alimentació i la salut de la humanitat; és a dir, el nostre propi futur com a espècie.

stats