EDITORIAL
Portada 08/04/2015

El risc electoral del PP per la gestió de situacions locals

La sortida que ha donat a les crisis municipals li pot provocar ara un cost en l'àmbit autonòmic, del qual Bauzá en pot ser el més perjudicat

Ara Balears
2 min

PalmaEl PP, o més ben dit el seu president, José Ramón Bauzá, ha triat. Ha optat per mantenir el seu codi ètic i, bàsicament, el vet als imputats perquè puguin ser candidats, a costa que el seu partit es pugui presentar a tots els municipis. La decisió el podria honorar si s'accepta que un imputat queda invalidat per a l'activitat política –una decisió qüestionable que ni Bauzá accepta quan ha mantingut com a diputat un imputat com Pere Rotger– i si no fos perquè el vet als imputats amaga un subterfugi, un mecanisme perquè els mateixos imputats que no es podrien presentar amb el PP ho facin amb marques blanques i després ja es veurà.

Bauzá tria poder mantenir el seu discurs contra la corrupció, que se sustenta bàsicament en la prohibició als imputats d'anar a llistes, a costa de generar una inestabilitat en el seu partit en l'àmbit local, que li pot fer perdre vots sobretot en l'àmbit autonòmic. Pensa, perquè, si no, no ho faria, que el cost de renunciar a les sigles en algun municipi és inferior al de renunciar al vet als imputats.

No és la primera vegada que prioritza els seus interessos com a president del partit o com a candidat als del seu propi partit. És evident que el PP hauria obtingut millors resultats municipals si hagués deixat que tots els batles imputats (els de Pollença, Alaró i Vilafranca) es presentassin sota el seu paraigua, però això hauria deixat Bauzá sense el seu principal argument contra la corrupció i li hauria generat una contradicció en el discurs que potser li hauria fet perdre algun vot. Però el discurs flaqueja quan el mateix Bauzá deixa que els imputats es presentin amb marques blanques. També flaqueja a Calvià. El PP sap que no es vota igual en un poble que en una ciutat, on no es pot permetre marques blanques.

Segurament, i s'ha de dir segurament perquè no es podrà saber mai, el PP hauria obtingut millors resultats tant en l'àmbit municipal com en l'autonòmic si Bauzá hagués permès que Mateu Isern fos candidat a Palma o si hagués deixat que el batle de sa Pobla, Biel Serra, continuàs. Perquè la crisi del PP amb els imputats municipals s'ha de situar en un context on hi ha més casos d'inestabilitat en l'àmbit local que poden tenir cost electoral per als populars. Aquests dos darrers en són un exemple. Però també ho són les crisis que s'han viscut a municipis com Selva o Sineu i, si se surt de Mallorca, també a Eivissa i Ciutadella.

En tots aquests casos, s'ha evidenciat sobretot una falta de mà esquerra de la direcció del partit a Palma, que ara provoca l'aparició de sigles diferents de les del PP, la divisió interna en algun municipi i un desgast innecessari per relleus municipals que només s'entenen des d'una voluntat de Bauzá d'enfortir-se internament, encara que sigui a costa de perdre suports externs. La gestió que ha fet el PP de situacions locals li pot provocar ara un cost electoral en l'àmbit autonòmic, del qual Bauzá pot ser el més perjudicat.

stats