17/05/2021

Esperant un acord per tenir Govern

2 min
Jordi Sànchez i Pere Aragonès conversant, en una imatge d’arxiu.

A la ciutadania li costa creure que hi hagi la possibilitat real d'haver de tornar a votar al juliol, en dimarts i 13, si no es concreta aviat l’acord entre ERC i Junts per aconseguir la investidura de Pere Aragonès com a nou president de la Generalitat. Està clar que no hi ha cap altra possibilitat. És o Pere Aragonès o eleccions, perquè cap altra opció pot aconseguir prou suports al Parlament. Les converses amb Junts, afortunadament, no s'han trencat i aquest cap de setmana podrien haver avançat força, però cada cop hi ha menys temps per evitar un precipici que només allargaria l'agonia i dificultaria un pacte en el futur. Tal com s'ha vist en les enquestes que alguns mitjans han publicat aquest diumenge, els nous comicis deixarien possiblement les coses com estan ara, afavorint una mica més les aspiracions socialistes, que igualment és improbable que aconseguissin prou suports per formar govern. Tot apunta que es mantindria la majoria independentista, però probablement la campanya faria que s'agreugessin els retrets i les baralles públiques entre les formacions. No sembla un bon camí per aconseguir un acord de govern estable i fort. A més, unes noves eleccions, a més del cost que podrien suposar per al pressupost públic -les del 14 de febrer van costar 35 milions d'euros perquè es van haver d'adaptar a la situació pandèmica- portarien desafecció, ràbia i un augment important de l'abstenció.

Després de tres mesos, queda poca cosa més a discutir. Està clar que hi ha temes cabdals en què les dues grans formacions independentistes no coincideixen. Això és evident, i unes noves eleccions l'única cosa que faran serà dividir i enrarir encara més l'ambient. Com s'ha demanat des de molts sectors i entitats de tot l'àmbit polític, ahir mateix des de l'ANC i la CUP, caldria que s'aparquessin aquestes diferències estratègiques en què queda clar que no hi ha acord i que les converses se centressin en els punts on hi pot haver confluències. Les opcions que hi ha hagut ara sobre la taula permetrien tant un govern en solitari d'ERC amb acords amb Junts, la CUP i els comuns, en funció de la situació, com una coalició entre ERC i Junts, com fins ara, amb un repartiment equilibrat de responsabilitats. En aquests moments els esforços estan centrats en aquesta opció, perquè la negativa dels comuns a donar suport a un Govern en què hi hagués la formació de Puigdemont fa difícil que ERC aconsegueixi els seus vots per a una investidura en solitari obreta a una futura entrada de Junts.

Cal generositat de les dues bandes per aconseguir que tot això arribi a bon port. Estem, encara, en una greu crisi sanitària i la situació econòmica és crítica. Es necessita un Govern efectiu com més aviat millor que tingui prou legitimitat per barallar-se pels fons europeus a Madrid amb propostes concretes i eficients, per donar solució a l'emergència social que s'està vivint a Catalunya, i per posar en marxa respostes econòmiques ràpides per reactivar el teixit empresarial i donar feina i horitzó als treballadors. Vivim una situació excepcional i la resposta també ho hauria de ser. No queda temps.

stats