02/12/2022

¿Els EUA estan aprofitant la guerra en benefici propi?

2 min
El president francès, Emmanuel Macron, en visita d'estat als EUA

BarcelonaEl president francès, Emmanuel Macron, ha visitat la Casa Blanca per expressar la inquietud que aquests dies travessa molts països europeus: ¿els Estats Units estan aprofitant la guerra d'Ucraïna per reforçar la seva posició econòmica al món i obtenir avantatge respecte als seus aliats? Biden va respondre als temors de Macron amb bones paraules i s'ha compromès a estudiar les demandes europees. La frase clau de la trobada la va pronunciar el president francès, quan des de la Casa Blanca va advertir que "els països europeus estan patint més les conseqüències de la guerra que els Estats Units", i, per tant, és lògic que reclamin un esforç de solidaritat al gegant de l'altra banda de l'Atlàntic. Però quins són aquests temors?

D'entrada, els Estats Units s'han trobat que han augmentat exponencialment les seves vendes de gas liquat a Europa a causa del tancament de l'aixeta del gas rus. Països com Alemanya, per exemple, s'han vist obligats a recórrer al gas nord-americà o al noruec per omplir els seus dipòsits de cara a l'hivern. És cert que l'error inicial és dels alemanys, que no s'haurien d'haver convertit en un país tan dependent del gas rus.

D'altra banda, l'administració Biden ha posat en marxa un programa multibilionari d'ajudes per a l'energia verda que la Unió Europea considera proteccionistes i una competència deslleial. I, en efecte, com podrà competir Europa amb empreses nord-americanes que estan subsidiades pel govern de Washington? La sospita que els Estats Units volen aprofitar l'oportunitat que els brinda aquesta crisi per construir una nova hegemonia econòmica sobre l'energia verda, encara que sigui al preu de perjudicar els europeus, està cada cop més estesa a Brussel·les. Un exemple d'aquest pla que indigna la UE és que només es donaran subvencions per comprar un vehicle net si està fet als EUA. Proteccionisme en estat pur.

Per això el que demanen els europeus és que les seves empreses també es puguin beneficiar de les ajudes nord-americanes, és a dir, actuar com un autèntic bloc d'aliats, el bloc occidental, en contra de la Xina i Rússia. L'altra gran demanda europea és que els EUA venguin el seu gas més barat als europeus, ja que ara mateix els preus de l'energia són molt més elevats al Vell Continent que al nou, i això està castigant tant empreses com consumidors. Biden s'ha compromès a crear un grup de treball per estudiar totes aquestes qüestions, però l'acord no hauria de demorar-se gaire. El perill és que si no hi ha acord ens encaminem a una guerra comercial que no beneficiaria ningú. Seria una paradoxa que les relacions amb els EUA empitjoressin amb un demòcrata a la Casa Blanca després de la nefasta experiència amb Donald Trump.

En definitiva, la relació entre la UE i els EUA passa per un moment clau, i els europeus s'han de fer valer per no quedar només com a comparses en el nou tauler geopolític mundial. Cal ajudar Ucraïna i frenar Putin, sí, però tothom ha de fer el mateix esforç.

stats