EDITORIAL

La gestió de les pensions contributives, un altre exemple del mal finançament

L'Estat intenta quadrar els seus comptes a costa dels de determinades comunitats autònomes com Balears

A la situació d'infrafinançament que pateix l'administració autonòmica balear, i que reconeix el govern de l'Estat, s'hi sumen qüestions que es podrien considerar menors si no fos perquè no són casos aïllats i perquè s'afegeixen al banyat. Una d'aquestes qüestions és la que aquest dimecres ha denunciat el Govern balear. Madrid ha pagat enguany una quantitat de 3.800 euros al Govern per finançar la gestió de les pensions no contributives, malgrat que només en personal a l'administració autonòmica li suposa un cost de 765.000 euros anuals.

El Govern, cansat de rebre fins i tot per aquí, ha decidit denunciar el conveni per forçar Madrid a recuperar aquesta gestió a partir de maig o a pagar el dèficit que li està generant des de 2011 l'incompliment de l'obligació que té d'afrontar els costs de gestió d'aquestes pensions, un dèficit que ja suma 1,28 milions d'euros.

L'estratègia del govern de Rajoy és cada vegada més evident i és intentar quadrar els seus comptes a costa de carregar de dèficit a determinades comunitats autònomes com Balears. Això provoca una percepció social de les comunitats com a tudadores de doblers, mentre que l'administració estatal apareix públicament com un gestor suposadament eficient. Tot plegat alimenta un discurs de defensa d'un Estat molt més centralista que, fins i tot, recuperi competències ara gestionades per les comunitats autònomes.