EDITORIAL

Les primàries, una qüestió estètica

EU i ERC tornen a coincidir, la seva aposta ara és Guanyem

Tots els partits progressistes assentats a les Illes Balears han optat per fer primàries per elegir els seus candidats. Ho han fet amb fórmules distintes i, en tots els casos, s'ha evidenciat que les formacions no s'ho acabaven de creure. Les forces d'esquerres consideren que amb aquesta fórmula de participació donen resposta a una petició de l'electorat progressista, però s'ha vist que era més una qüestió estètica que una altra cosa. En cap dels processos de primàries que s'han fet a Balears ha guanyat un candidat que no volgués l'aparell del partit promotor de les primàries. Enlloc hi ha hagut sorpreses. I, en canvi, en gairebé tots els processos hi ha hagut queixes dels perdedors.

Les primàries que ha fet aquest cap de setmana la plataforma Guanyem, impulsada a Mallorca per Esquerra Unida, tampoc han suposat sorpreses. Els aspirants d'EU són els candidats de Guanyem al Parlament per Mallorca, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma. L'única sorpresa, si es vol, es troba en la presència d'una militant d'Esquerra Republicana com a número dos de la llista al Parlament. La presència d'una independentista en la llista d'EU no s'explica pels vots obtinguts, sinó per un particular sistema que premia amb el número dos de la candidatura l'aspirant perdedor de la pugna pel cap de cartell. Un sistema que només s'entén per la necessitat d'EU de potenciar la presència de persones d'altres formacions en la seva plataforma.

Esquerra Republicana ens pocs mesos ha passat d'estar dins MÉS, a no presentar-se a les eleccions al Parlament per Mallorca ni al Consell de Mallorca ni a Cort. Ara té militants seus en les candidatures de Guanyem i el president d'Esquerra, Joan Lladó, ja ha començat a promocionar aquesta plataforma entre els seus militants perquè, segons diu, defensarà el dret a decidir. Esquerra Unida i Esquerra Republicana, que ja es trobaren fa anys en el Bloc, coincideixen ara a apostar per Guanyem.

Més continguts de