22/08/2021

El 'sanchezòmetre' de les portades

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb famílies afganeses a Torrejón de Ardoz

BarcelonaDe vegades comparar el posicionament de la premsa davant d'un fet determinant serveix per explicar millor que cap altra cosa la complexitat política d'un país (o d'un estat, com és el cas). L'acte de Pedro Sánchez a la base de Torrejón de Ardoz per rebre els refugiats afganesos al costat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, és despatxat de forma molt diferent per les capçaleres i permet configurar una mena de sanchezòmetre només mirant les portades. El diari més entusiasta és La Vanguardia, que titula a portada: "Von der Leyen posa Espanya com a exemple de l'«ànima europea»". I subtitula: "Sánchez i Biden aborden la marxa de les operacions d'evacuació a Kabul". En segon lloc situaríem El País, però aquest diari situa les paraules de Von der Leyen en un sumari de portada i en cap cas com a titular principal, que està dedicat a la vida a Kabul després dels talibans.

El trio de diaris de dretes competeixen entre ells per veure qui és més crític amb Sánchez. El premi se l'endú El Mundo, que titula a tota portada: "Sánchez fa campanya amb els refugiats a l'ombra de la UE", amb la imatge del president espanyol amb un nen afganès. Ni l'Abc ni La Razón dediquen el seu titular principal a Sánchez, però el primer és especialment punyent en el seu segon titular: "Sánchez s'agafa a la UE davant el desdeny de Biden". ¿Potser la portada estava feta abans de la trucada entre ells dos? La Razón és el més moderat i només critica que els que informaran de la crisi seran els ministres i no Sánchez. Ara bé, en el titular principal dispara per elevació: "Afganistan es converteix en la 'tomba' de Biden".

Curiosament, el rotatiu català que abans es considerava més pròxim als socialistes, El Periódico, no diu res de Sánchez a portada, igual que El Punt Avui o l'ARA.

stats