Balears 19/11/2014

Deficiències i perills a una desena d'instituts

Directors de centres de Secundària alerten de goteres, persianes o bloquets en mal estat que poden fer mal a alumnes i professors

Mercè Pinya
3 min

PalmaHo deien els representants de la comunitat educativa: “Tenim molts problemes més enllà del TIL”, i sembla que així és. Un informe de l'Associació de directors de Secundària de Mallorca (Adesma) posa de manifest les greus mancances i perills que pateixen alguns instituts de l'illa. En alguns casos, l'antiguitat sumada a la manca de manteniment adequat a causa de la manca d'inversions per part de l'Administració pública converteix el simple fet d'anar a classe en una activitat de risc, segons es desprèn del que denuncien.

És el cas de l'IES Guillem Sagrera de Palma, un centre que es construí fa prop de 40 anys i on no s'ha fet cap inversió important des d'aleshores. “A banda de la llanterneria, que fa aigua de per tot, el problema més greu és l'estat de les persianes, que van caient a trossos i comporten un risc per a la integritat de les persones”, es desprèn de l'informe. Segons la direcció del centre, s'ha comunicat a la Conselleria d'Educació que “absolutament totes” les persianes estan en mal estat, emperò asseguren que no s'ha obtingut cap resposta.

L'amiant és un altre dels perills que assenyalen els directors de Secundària. A l'IES Emili Darder (Palma) l'espai dels vestuaris, el porxo i l'habitatge del conserge estan coberts amb aquest material que, a més, denuncien que està ple de forats i cruis, fet “que impossibilita moltes de les activitats que es duen a terme en un centre”. També n'hi ha a l'IES Juníper Serra (Palma) i a l'IES Llucmajor, concretament a tres edificis i a la porxada exterior del pati. “El fet s'ha comunicat moltes vegades” i no s'hi ha fet res, asseguren els directors. Aquesta és, de fet, una promesa pendent de la Conselleria d'Educació, que ha inclòs 1,5 milions d'euros en el pressupost de 2015 per, en principi, retirar el fibrociment i amiant a 34 centres educatius.

Emperò si hi ha una deficiència que es repeteix en molts centres educatius públics és el de les goteres. És significatiu el cas de l'IES Politècnic (Palma), on hi ha goteres “importants” en algunes aules del segon pis i que, fins i tot, han obligat a haver-les de tancar de manera definitiva. “És imprescindible arreglar la coberta”, diu l'informe, ja que quan plou el personal del centre es veu obligat a treballar amb poals i diaris per recollir l'aigua que s'hi acumula. En aquest centre els talls de corrent també estan a l'ordre del dia, un problema que es converteix en “especialment greu a la tarda-nit”, ja que el centre té activitat fins a les 22 hores.

També n'hi ha a l'IES Llucmajor, a l'IES Santa Margalida (un centre que té 19 anys) i a l'IES Joan Alcover (Palma). Emperò el que és més greu és que les filtracions d'aigua no són només exclusives dels centres antics. L'IES Clara Hammerl de Pollença s'inaugurà l'any 2002 i des d'aleshores hi ha goteres cada vegada que plou a les aules i als passadissos i també al pavelló esportiu, on “ha arribat a un punt que plou més dins que fora”. En el cas de l'IES Madina Mayurqa (Palma), l'ampliació que s'hi va fer fa tres anys també presenta deficiències considerables: a més de goteres, les plaques solars que s'hi instal·laren no han funcionat mai i els bloquets de formigó de la paret del poliesportiu es desenganxen i “podrien haver causat una desgràcia”.

Si amb les plogudes de novembre les goteres han fet estralls, l'arribada del fred tampoc no passarà de bades. L'IES Juníper Serra demana que es canviï completament el circuit de la calefacció, que està “gairebé inservible”. L'IES Joan Alcover tampoc no té climatització a la sala d'actes.

En gairebé tots els casos l'informe d'Adesma fa esment que, davant aquestes situacions, la resposta més habitual de l'Administració ha estat el silenci i la manca de resolució dels problemes. Un extrem n'és el de l'IES Madina Mayurqa, on les deficiències de l'ampliació estan incloses en el període de garantia de la constructora i “des del centre no s'entén per què no se l'ha obligat a reparar-les” tot i que la direcció envià un informe elaborat per un pèrit industrial al conseller Rafel Bosch i també a la consellera Joana Maria Camps. Ara bé, asseguren que no obtingueren resposta. Davant d'aquestes incongruències apunten que “els defectes d'obra nova posen de manifest la manca de control efectiu per part de l'IBISEC”.

Concentració al Molinar

Les deficiències agreujades per les darreres plogudes han duit la comunitat educativa del CEIP Es Molinar a una situació límit. L'Associació de Pares i Mares es concentrarà aquest dimecres a les 9 h del matí davant el centre per partir cap a la seu de l'IBISEC, al Parc Bit, per sol·licitar que es facin les “reformes oportunes” al centre després de la caiguda la setmana passada del doble sostre a l'edifici d'Educació Infantil.

stats