Llengua
Balears 27/05/2013

Educació imposa més castellà a les escoles que driblaven el trilingüisme

El Govern dóna instruccions als inspectors perquè els centres facin tantes hores d'espanyol com de català

1 min
El Govern limita més l'autonomia dels centres / Cèlia Atset

Les escoles i instituts que pretenien driblar el decret del trilingüisme per mantenir el màxim possible d'hores en català a les aules quedaran sense poder fer-ho. La Conselleria d'Educació ha lliurat als inspectors unes instruccions perquè s'assegurin que sempre hi hagi la mateixa quantitat d'hores en castellà i en català.

El decret del trilingüisme –o del Tractament Integrat de Llengües– ja va eliminar la possibilitat que les escoles fessin immersió lingüística imposant aproximadament un terç d'hores de classe en cada idioma –depenent de cada cicle formatiu–. Però també deixava una porta oberta: l'article vint, que preveia la possibilitat que cada escola o institut fes un projecte lingüístic alternatiu ajustat a la seva situació concreta. De tota manera, s'eliminava la immersió perquè aquell projecte havia d'incloure com a mínim una assignatura en espanyol a banda de la de llengua i literatura castellana.

Això no obstant, les instruccions d'Educació, segons ha pogut saber l'ARA Balears, són molt més estrictes. Impedeixen que els centres educatius puguin fer servir l'article vint per fer el màxim possible d'hores en català i prohibeix explícitament aquesta opció. En concret, diu que el projecte no s'ajustarà al decret "si, una vegada determinades, com a mínim, una àrea o matèria no lingüística en cadascuna de les llengües oficials i en la primera llengua estrangera, establís que la resta d'àrees o matèries s'impartissin únicament en català, castellà o en la llengua estrangera elegida".

stats