EDUCACIÓ
Portada 26/08/2015

320 professors més i dues oposicions per a més de 400 places, les armes d'Educació per desconvocar la vaga

March debatrà demà una proposta d'acord global amb els comitès de vaga que pretén ser el “punt de partida per posar les bases d'un sistema educatiu estable”

Mercè Pinya
4 min
Martí March acompanyat de Gálvez, Morante, Sánchez i Ribas, aquest dimecres matí.

PalmaLa Conselleria d'Educació ha fet arribar als comitès de vaga una proposta d'acord global perquè pugui ser discutida en la reunió convocada per a aquest dijous a les 16 h. Es tracta, de fet, d'un pla de compromisos per recuperar les retallades patides els darrers anys, com ha explicat el mateix conseller, Martí March, en roda de premsa, acompanyat del director de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante; la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez; el director general d'Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas; i el secretari general, Francisco Javier Gálvez. Un document de 14 punts que inclou les mesures que prendrà l'administració d'ara i fins al 2019 per “posar les bases d'un sistema educatiu de més èxit, més excel·lència i més equitatiu” que pugui tenir una estabilitat, ha dit el conseller.

L'objectiu de March, més enllà de la desconvocatòria de la vaga indefinida, és el de "recuperar el que s'ha perdut els darrers anys per millorar la qualitat de l'ensenyament". Les mesures que inclou la proposta "sabem que són condició sine qua non, però no suficient" per a la recuperació del sistema educatiu, ha dit. El conseller vol "recuperar tot allò que s'ha perdut i ho volem fer amb la comunitat educativa. Som una conselleria de diàleg i tothom hi és ben rebut", ha insistit.

Per començar, aquest curs que s'inicia al setembre es contractaran 320 professors més. “Es tracta de jornades senceres, per la qual cosa si es parteixen poden ser finalment més de 320 llocs de feina”, ha aclarit el director general de Planificació, Antoni Morante. Dins aquestes places s'hi inclouen les 36 mitges jornades (18 jornades senceres) que es varen afegir a la quota inicial de professorat per pal·liar els efectes de la LOMQE en les assignatures artístiques o tecnològiques. “No es perden llocs de feina per la LOMQE”, ha insistit Morante. Més enllà d'això, Educació ha prioritzat les places d'Atenció a la Diversitat, que s'incrementaran sobretot a Primària: de les 64 places noves que hi haurà a aquest nivell educatiu, el 75% (45) seran d'Atenció a la Diversitat.

La Conselleria també convocarà oposicions per a professorat de Primària i Secundària els anys 2017 i 2019, atès que no se n'han convocat des de l'any 2011, i es preveu que cada una superi les 400 places, tot i que de moment no s'han especificat ni el nombre de places ni les especialitats. La xifra final depèn de les jubilacions que hi hagi els propers anys, tot i que se'n vol superar el nombre. “La taxa de reposició que s'ha augmentat al 100% no és suficient per a nosaltres per recuperar el que s'ha perdut aquests anys”, ha assegurat el conseller. L'objectiu és el de donar estabilitat a la plantilla docent, ja que actualment a les Illes hi ha un 25% d'interins, una de les taxes més elevades de l'Estat. “La nostra idea és que el nombre d'interins oscil·li al voltant del 10% després d'aquestes dues oposicions”, ha afegit March.

A aquestes oposicions, s'hi sumen les que es convocaran aquesta tardor per al cos d'inspectors.

Condicions laborals

L'acord que es debatrà amb els comitès de vaga inclou també la proposta de recuperació del 25% de les pagues extres del 2015 i del 50% del 2016 i l'increment dels salaris dels funcionaris públics i interins de la CAIB en un 1% durant el 2016.

A més, també es vol treballar per reduir les hores lectives del professorat de Secundària i, si bé en el curs 2014-15 aquest professorat tingué 20,24 sessions per docent, es vol fer una reducció progressiva que al curs 2017-18 sigui de 18 hores lectives fins a un màxim de 21 sessions per professor.

Igualment, la proposta fixa a partir del 2016 el “compromís” de fer la “proposta a la Conselleria d'Hisenda i de Funció Pública de percepció de les retribucions en situació d'incapacitat temporal pel personal docent de la Conselleria d'Educació i Universitat”. Per al 2017 es proposarà el cobrament dels sexennis de funcionaris i d'interins docents d'acord amb la negociació global de la Comunitat Autònoma, és a dir, Sanitat, Serveis Generals i Educació. El 2018 es recuperaria el cobrament dels complements de caps de departaments i de tutors, a més del pagament del mes de juliol als funcionaris interins que han fet feina més de 5 mesos i mig. Finalment, el 2019 es pagaria l'agost als interins que han fet també més de 5 mesos i mig. Tot plegat, amb “la idea de recuperar la dignitat professional dels docents”, ha declarat el conseller.

Reducció de ràtios

Emperò més enllà de les condicions laborals de professorat, el document que es vol pactar amb STEI, FE-CCOO i Assemblea de Docents inclou també una proposta de reducció de les ràtios d'alumnat. “Sabem que les ràtios han pujat durant la legislatura passada”, ha dit Martí March. Per això, l'objectiu és que la ràtio màxima d'alumnes per grup per al curs 2016-17 siguin de 20 a Educació Infantil, de 25 a Primària, de 30 a ESO i de 35 a Batxillerat.

Actualment, i per al curs 2015-16, les ràtios d'alumnes per grup són de 23 a 1r de Primària, de 24 a 2n, 22 a 3r, de 23 a 4t i a 5è i 6è de 22 alumnes. Tot i així, 42 de les 213 escoles de Primària de les Illes tenen, com a mínim, un grup amb ràtios superiors a 28 alumnes.

Pel que fa a ESO, aquest curs que ara ha de començar la mitjana serà de 24,5 alumnes a 1r d'ESO, de 25,8 a 2n, de 26,1 a 3r i de 26,2 a 4t. Tant a 1r com a 2n de Batxillerat la mitjana se situa en 28,8 alumnes. Amb tot, la conselleria d'Educació adverteix que hi ha “alguns centres” que superen aquestes mitjanes, fins arribar als 42 alumnes als dos cursos de Batxillerat.

També es preveu fer un "increment progressiu" de la dotació d'ajuts de menjador i avançar les convocatòries, de manera que la del curs 2018-19 es pugui fer l'abril de 2018.

“Independentment de la vaga”

La reunió d'aquest dijous amb els comitès de vaga dels sindicats STEI i FE-CCOO i de l'Assemblea de Docents s'encara amb la incògnita de si es podrà arribar a una entesa que permeti desconvocar la vaga indefinida que el proper mes de setembre farà ja dos anys que està convocada. “Aquestes mesures es prendrien independentment de si hi hagués vaga o no. És el nostre compromís electoral. Sabem que aquesta vaga no es va convocar contra aquesta Conselleria i volem fer política en positiu”, ha declarat Martí March durant la roda de premsa.

L'autonomia de centre, reduir el fracàs escolar i l'abandonament escolar prematur o l'assoliment d'un pacte social per l'educació són alguns dels reptes que el conseller d'Educació ha enumerat i cap als quals es vol caminar. Per això, la primera passa vol ser la recuperació de les condicions sociolaborals: “Cal recuperar la dignitat laboral i social del professorat i de tota la comunitat educativa. Un professorat compromès i il·lusionat és l'única manera de tenir èxit”, ha dit March.

stats