Balears 30/01/2015

Rectors i sindicats rebutgen la reforma dels graus universitaris

Els sindicats troben el suport del rector de la UIB, Llorenç Huguet, que aquest divendres ha assumit la presidència de la xarxa d'Universitats G-9

Miquel Ramis
2 min
Els sindicats han trobat el suport dels rectors. / ISAAC BUJ

PalmaEls rectors de les universitats que componen la xarxa G-9, el grup d'universitats públiques que són úniques a la seva comunitat autònoma, i els sindicats de l'ensenyament, CCOO, UGT i STEI, han coincidit a l'hora de rebutjar el reial decret amb el qual el govern central pretén reformar el sistema de graus universitaris.

Els delegats sindicals s'han concentrat a les portes del rectorat de la UIB aprofitant la reunió del G-9, en la qual Llorenç Huguet, el rector de la UIB, ha assumit la presidència semestral del grup. En la concentració s'han mostrat en contra d'una reforma que, segons han indicat, permetrà implantar graus universitaris de tres anys en lloc dels quatre actuals, fet que obrirà la porta a l'ampliació d'un a dos anys la durada dels màsters.

CCOO, un dels convocants de la concentració, ha destacat que les "transformacions" que amaga la reforma "expulsaran de la universitat l'alumnat amb menys poder adquisitiu". En aquest sentit, el secretari general del sindicat, Toni Baos, ha recordat que la "UIB ha perdut més de 1.000 alumnes des del 2011, concretament 1.356", un fet que es pot incrementar si s'aplica la reforma.

Huguet ha sortit a rebre'ls a la porta de l'edifici de Son Lledó i els ha confirmat que "en aquest assumpte estam en el mateix bàndol". "Hem demanat que hi hagi una moratòria per aplicar el decret, però no serà fins dilluns, que es reuneix l'assemblea de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), que es faci un pronunciament oficial", ha destacat Huguet, que ha afirmat que a la UIB és impossible aplicar aquesta modificació el curs 2015-16, tal com es pretén.

"Reclamam una certa homogeneïtzació. Hem fet moltes preguntes al ministeri a través de la CRUE sense resposta, com puguin ser quins seran els preus dels màsters o si hi haurà titulacions de diferent durada a diferents comunitats autònomes. Amb aquesta reforma, no només hi haurà diferències entre universitats, sinó que hi haurà una divergència entre comunitats autònomes. Com es pot justificar la convergència europea si hi ha divergència a l'Estat?", s'ha demanat Huguet en un intercanvi d'opinions improvisat amb els representats sindicals a les portes del rectorat.

A favor de la flexibilitat però ben analitzada

El president del CRUE, Manuel López, que com a rector de la Universitat de Saragossa també ha participat en la reunió de l'assemblea general de rectors del G-9, ha destacat que els rectors estan a favor de la flexibilitat, però estudiada i analitzada.

"Estam per la flexibilitat i l'acceptam, però millor que hagués trigat un poc més. És sensat dir que falta una reflexió, que el sistema no està assentat, i sobretot manca que s'apliquin criteris homogenis, que no sigui que un grau es doni a unes parts en tres anys i en d'altres en quatre, i fins tot amb regulacions contradictòries de les comunitats autònomes", ha destacat López.

Per la seva banda, Llorenç Huguet ha afirmat que la UIB no està preparada per aplicar la reforma el proper curs, una reforma que segons l'esborrany conegut és d'aplicació voluntària. El rector de la UIB també ha destacat que no han fet el càlcul dels professors que sobrarien en cas que s'aplicàs la reforma.

stats