EDUCACIÓ
Portada 16/12/2014

Jaume March: “Al·legaré perquè ni tan sols no hi ha falta i s'hauria d'arxivar”

El TSJIB admet a tràmit el contenciós del director de l'IES Marratxí contra les mesures cautelars que li suspengueren part del salari, que ara Educació admet que se li ha de retornar

Mercè Pinya
3 min

PalmaPel que quedarà en una advertència si la Conselleria d'Educació ratifica la proposta de resolució que aquest dimarts ha fet arribar Inspecció Educativa a Jaume March, el director de l'IES Marratxí va ser suspès el mes de gener de les funcions de director i dels complements salarials que això comporta durant el màxim que preveu la llei: sis mesos. Ara, quasi un any després, Educació torna a recular i reconeix que el que havia tipificat inicialment de falta greu és només una "falta lleu de cura o negligència en l'exercici de les funcions pròpies". Amb tot, el mateix afectat, el seu sindicat i l'associació de directors creuen que s'hauria d'arxivar.

L'expedient, el segon que s'obria a March en només un mes de diferència, fou la resposta de la Conselleria d'Educació a la denúncia de la família de Laura Venzal per haver-la expedientada quan era alumna de l'institut per haver gravat el cap d'estudis de l'institut amb un telèfon mòbil en horari lectiu.

La proposta de resolució que la Conselleria d'Educació ha enviat aquest dimarts a l'afectat recull també el retorn de tots els doblers retinguts durant la suspensió de sou corresponent a les funcions directives que se li imposà com a mesura cautelar durant la inhabilitació en les funcions de director que ordenà el director general de Planificació, Bartomeu Isern.

És una més de les fases de la tramitació, que fa onze mesos que s'inicià. March disposa ara de quinze dies per presentar al·legacions a aquesta proposta i, una vegada acabat el termini, la Consellera té un any i mig per resoldre el tancament definitiu de l'expedient i el veredicte final.

"Presentaré al·legacions. Al meu parer, ni tan sols no hi ha falta i s'hauria d'arxivar [l'expedient]", ha assegurat el director poc després de conèixer la proposta de resolució d'Educació; a més, ha recordat que aquest dissabte, dia 20, es compleix un any just de l'obertura del primer expedient, "que encara tampoc no s'ha tancat definitivament", tot i que el 4 de desembre Educació li comunicà l'exoneració d'una suposada falta molt greu per haver "conculcat el dret a l'educació". La Conselleria considerà fa dues setmanes, quasi un any després, que la seva actuació havia estat ajustada a dret.

El TSJIB admet a tràmit el contenciós de March

El 24 de juliol March es reincorporà com a director a l'IES Marratxí després que els sis mesos de les mesures cautelars pel segon expedient (suspensió de les funcions de director i del salari corresponent) quedassin sense efecte.

És, precisament, contra aquestes mesures cautelars que Jaume March presentà un contenciós administratiu, amb el suport dels serveis jurídics de FETE-UGT, perquè entén que s'havia produït una vulneració dels seus drets fonamentals. "S'extralimiten en interposar mesures cautelars", advertí aleshores el director en referència als responsables de la Conselleria d'Educació i les mesures imposades als directors de Maó, per als qui les sancions dictades posteriorment han estat inferiors a les mesures cautelars. Igual que ha succeït en el seu cas.

Recentment el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha emès una interlocutòria en la qual s'estima el recurs d'apel·lació que interposà la Fiscalia i l'advocat de Jaume March contra la interlocutòria judicial del 12 de març que dictà el jutge del Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma. El TSJIB revoca així la inadmissió del recurs i es desestima el recurs d'apel·lació presentat per l'administració de la CAIB, cosa que significa que el recurs haurà de ser resolt.

Adesma apel·la a l'arxivament de l'expedient

L'Associació de Directors i Directores d'Educació Secundària de Mallorca (Adesma) ha declarat que "discrepa" de la proposta de resolució del segon expedient perquè considera que "el director no va incórrer en falta amb la seva actuació i que en conseqüència el que pertocava era el sobreseïment".

En qualsevol cas, els directors creuen que "amb aquesta proposta de resolució queda en evidència la desproporció i la injustificació de les mesures cautelars adoptades en el seu moment amb els directors expedientats, que s'afegeix a una dilació excessiva i injustificada en la tramitació dels procediments disciplinaris", per la qual cosa exigeixen responsabilitats.

Per FETE-UGT, es tracta "d'un altre exemple d'abús de la Conselleria d'Educació en mans del PP, que s'ha dedicat a menysprear, atacar i perseguir els professionals de l'educació".

stats