EDUCACIÓ

L'Assemblea de Docents denuncia traves de l'administració per poder fer la Marxa per l'Educació

La Direcció General de Trànsit canvia de criteri i, a diferència de l'any passat, considera ara que s'ha de sol·licitar permís conforme a la Llei de reunió, davant la Delegació del govern

S'acosta el final de la legislatura i l'Assemblea de Docents prepara la darrera gran mobilització verda d'un quadrienni marcat pel conflicte educatiu. Volen que sigui la traca final d'uns anys de forta presència pública i, per això, organitzen una  Marxa per l'Educació amb el mateix format que la que l'abril de l'any passat aplegà milers de persones i transcorregué entre Inca i Palma.

Emperò tot i que l'acte “lúdic i esportiu” serà idèntic al que es féu l'any passat, l'Assemblea ha denunciat avui un canvi de criteri de part de la Direcció General de Trànsit, que considera ara que es tracta d'una manifestació i, per tant, el permís l'ha de tramitar la Delegació del govern central i no el Consell de Mallorca amb el seu vistiplau, com es féu l'any passat. El col·lectiu ha entregat una documentació “pràcticament idèntica” a la de l'any passat al Consell de Mallorca, i s'han tornat a reservar ambulàncies i assegurances, emperò ara es troben que “la mateixa persona que l'any passat autoritzà la marxa” [la cap provincial de Trànsit, Maria Teresa Sau Llanas] ara els remet a la Delegació del govern, un acte “totalment subjectiu” en el qual veuen “una voluntat de posar entrebancs i desvirtuar una marxa lúdica i esportiva”, en paraules d'un dels portaveus del comitè de vaga, Iñaki Aicart. Relacionen el canvi de criteri amb la proximitat de les eleccions autonòmiques: “Arriba la fi de la legislatura i hi ha qui està nerviós i no vol gent al carrer”, ha assegurat l'altre portaveu, Guillem Barceló.

La Direcció General de Trànsit considera ara que la marxa, “atès el seu caràcter reivindicatiu, es troba subjecta a les prescripcions de la Llei Orgànica 9/1983, de 15 de juliol, reguladora del dret de reunió, per la celebració de reunions en llocs de trànsit públic, i se n'exigeix la comunicació prèvia a l'autoritat governativa”. Per tant, la Delegació del govern haurà de ser ara qui tramiti l'autorització de la marxa, no com a tal, sinó com a manifestació. “La diferència serà que ara no tindrem el suport del Consell de Mallorca i que el discurs oficial versarà sobre una manifestació, quan el que nosaltres proposam és una marxa per l'educació”, ha advertit Aicart.

“Aquesta marxa ja es va dur a terme l'any passat i va tenir unes característiques concretes que no són les d'una manifestació: no hi hagué pancartes, ni càntics, ni crits. El que sí que hi hagué són marxaires, voluntaris, taules d'avituallament, ambulàncies i cotxes granera”, ha afegit.

Desconfien i no entenen el canvi de criteri de la Direcció General de Trànsit d'un any per l'altre, ja que “l'any passat no va posar cap problema”, i temen que haver de sol·licitar autorització per fer una manifestació que transcorri entre Inca i Palma suposi uns requisits inassumibles. “Per nosaltres mateixos resulta inaudit pensar en una manifestació amb aquest trajecte i no sabem per on ens sortirà la Delegació del govern”, reconeixen.

 Tot i aquesta incertesa, Aicart i Barceló han volgut deixar molt clar que es mantenen ferms amb la decisió de tramitar el permís per fer la marxa així com se'ls sol·licita.

Altres casos

Els Docents creuen que no és l'únic cas en què l'administració està posant traves als manifestants i apunten la denegació del permís a la plataforma IES Santa Maria per concentrar-se dijous dia 5 de març davant el solar que fa 7 anys que esperen que es converteixi en nou institut i que finalment es realitzà diumenge passat; també recorden la denegació del permís a l'Apima d'Alcúdia per part de la Delegació del govern per manifestar-se el 8 de març contra el cablatge d'alta tensió que els passarà arran de l'escola.

Eleccions, lluita educativa i vaga

“La qüestió educativa es tindrà molt en compte a l'hora de votar”, ha reconegut el portaveu de l'Assemblea, Iñaki Aicart, quan se li demanà per la importància del conflicte educatiu, encès amb la imposició del TIL, en les properes eleccions autonòmiques.

Els Docents, així mateix, han explicat que, responent al que proposin les assemblees dels centres durant les properes setmanes, es podria incloure el debat sobre la possibilitat de reprendre alguna jornada de vaga en la propera assemblea general, prevista en principi per al proper 16 d'abril.