CONFLICTE EDUCATIU
Portada 27/08/2015

March no entén "com la vaga no està desconvocada" i els comitès volen proves que pagarà les promeses

La discrepància principal gira al voltant de la temporalització de les mesures anunciades per Educació

Mercè Pinya
2 min
L'equip de March s'ha reunit per segona vegada amb els comitès de vaga. ISAAC BUJ

PalmaLa segona reunió d'aquesta legislatura entre Conselleria d'Educació i comitès de vaga ha tornat a acabar sense cap acord concret, però amb la voluntat de continuar la negociació. "El camí està obert, però està sent un poc més lent del que esperàvem", ha dit el portaveu de l'Assemblea de Docents, Iñaki Aicart, en acabar la trobada.

La discrepància principal amb la Conselleria es refereix a la temporalització de les propostes que s'han presentat als representants dels comitès de vaga de l'STEI, FE-CCOO i Assemblea de Docents, i que aquests volen veure un compromís pressupostari ferm que demostri que les promeses que fa Educació són factibles i es podran complir. "Tot això s'ha de pressupostar, volem la memòria econòmica", ha dit el secretari general de l'STEI, Biel Caldentey. Per això, la Conselleria ara remetrà una altra proposta més concreta, que previsiblement tornarà a ser debatuda la setmana que ve.

"No és per manca de voluntat política, sinó per disponibilitat econòmica" que Educació ha posat els terminis que proposa amb vista a recuperar les retallades del Govern Bauzá, ha dit Martí March. "Podem mirar de flexibilitzar [el calendari], però és complex i serà un tema de difícil solució", ha afegit.

Pel que fa a la recuperació de professorat proposada per l'equip de Martí March, que preveu 350 professors més per a aquest curs que ve i la convocatòria de dues oposicions per al 2017 i 2019 de més de 400 places cada una, Caldentey hi ha insistit: "Volem que es recuperin, almenys, tots els docents que es varen retallar durant la legislatura passada".

A més, sol·liciten la derogació del Decret llei 5/2012 de mesures urgents per reduir el dèficit públic, com a condició sine qua non per revertir les retallades. Precisament, en aquest sentit, el secretari general de FE-CCOO, Toni Baos, ha destacat la importància que la proposta que fa la Conselleria d'Educació en determinats aspectes de recuperació de drets laborals es debati en el marc de la Mesa General de Funció Pública, perquè aquests assumptes "afecten tots els funcionaris". Igualment, Baos ha valorat positivament el document d'Educació –"només conté millores, no hi ha cap retallada", ha afegit–, mentre que ha recordat que s'està a l'espera que s'acordi quan s'aplicaran i amb quin pressupost.

Després de dos anys en què la lluita ha estat dura i en què les converses amb l'administració han estat intermitents i difícils, les reaccions de totes les parts a la sortida de la reunió deixen veure que la negociació s'ha reprès de manera seriosa. "S'ha encetat un procés que permetrà tancar el conflicte, tal volta", ha dit Caldentey.

Encara hi ha discrepàncies, però, sobre la necessitat o no de mantenir la vaga indefinida. "És una vaga que està convocada però que no es fa. És teòrica i no comprenem com en aquesta situació no es pugui desconvocar", ha assenyalat Martí March després de la reunió.

Aicart hi ha insistit: "No és una vaga política, sinó laboral i professional". "El que és important és que no hi ha cap jornada convocada i que hi ha un procés de negociació", ha conclòs.

La propera reunió serà la setmana que ve.

stats