EDUCACIÓ
Portada 21/04/2015

Professors de llengües estrangeres: els filòlegs tenen prioritat

STEI, FETE-UGT i FE-CCOO recorreran el canvi de criteri i UOB denuncia a Inspecció de Treball que no es convoquen els comitès de vaga

Mercè Pinya
3 min
Els representants dels sindicats i de la conselleria d'Educació han fet també un minut de silenci abans de començar la sessió. ISAAC BUJ

PalmaDesprés de mesos de fer voltes sobre aquesta qüestió, finalment la convocatòria d'interins docents per al curs que ve 2015-16 marcarà que els filòlegs tenen prioritat per impartir llengües estrangeres. La normativa es canvia i Educació accepta així les peticions del grup Unión de Filólogos y Traductores de Baleares.

Si bé fins al curs 2013-14 els llicenciats en Humanitats amb un nivell C1 podien impartir una llengua estrangera, aquest curs la cosa ja canvià i, al·legant "excel·lència educativa", la consellera Joana Maria Camps prioritzà l'accés dels filòlegs amb 27 mesos d'experiència. Per al curs que ve la prioritat es manté, tot i que l'experiència es redueix ara a 12 mesos. Segons la Federació d'Ensenyament de CCOO, aquest canvi es produeix "per efecte del contenciós que tenim interposat" –com altres sindicats, entre els quals també hi són STEI i FETE-UGT–. Els sindicats s'oposen al que consideren una "discriminació" que vulnera els drets dels treballadors a accedir de manera igualitària a una plaça pública.

El cas és que aquest nou criteri només s'aplicarà en els interins i no en els professors amb plaça de funcionari, en instituts públics i en les escoles oficials d'idiomes, però no així en els centres concertats, una altra diferència que critiquen els sindicats. "En aquesta nova convocatòria (2015-16) s'elimina el requisit dels 27 mesos, ja que en reconeixen la il·legalitat. Ara apareix una nova discriminació perquè es prioritzen unes titulacions sobre altres vulnerant així la igualtat d'oportunitats en l'accés i, paradoxalment, promovent la desigualtat entre els centres", diu Toni Baos, de CCOO.

FETE-UGT ja anuncià en la darrera mesa que presentaria un recurs si es mantenia la "discriminació per al col·lectiu de llicenciats en Humanitats amb experiència docent dins les especialitats lingüístiques" i s'hi manté: durà la convocatòria als jutjats.

Des de l'STEI mantenen que una vegada la convocatòria s'hagi publicat i sigui oficial, els seus serveis jurídics estudiaran com poden tornar a recórrer el que consideren una injustícia que fa parts i quarts i que "deixa gent amb anys d'experiència fora", en paraules de Cosme Orell.

El director general d'Educació, Antoni Vera, assegura que s'ha afegit, d'acord amb les demandes dels sindicats, que, subsidiàriament, puguin accedir a les vacants per impartir llengües estrangeres els "llicenciats en Humanitats i Ciències Socials", més la titulació específica de l'idioma en qüestió.

Comitès de vaga

La reunió de la mesa sectorial, que ha començat amb un minut de silenci en record del professor de Secundària mort ahir a Barcelona per un alumne, ha estat també marcada per la plantada dels representants d'Unió Obrera Balear. El sindicat ha fet una prèvia per recordar que els comitès de vaga (STEI i CCOO per una banda i Assemblea de Docents per una altra) no han estat convocats, tot i el compromís d'Educació. "Els convocarem abans de dia 30 d'abril", ha assegurat Vera a l'ARA Balears.

Després de partir, des de la UOB han presentat una denúncia davant la Inspecció de Treball "per incompliment del Reial Decret Llei 17/1977 de 4 de març de les relacions del treball, que a l'article 5 estableix que correspon al comitè de vaga participar en quantes actuacions sindicals, administratives o judicials es realitzin per a la solució del conflicte”, informen des del sindicat.

"És inadmissible que mentre el conflicte educatiu encara continua obert i la mesa reivindicativa de la vaga indefinida continua vigent, amb punts cabdals com les retallades en matèria laboral, el TIL i la LOMQE, el director general ignori un cop més els comitès de vaga i convoqui els sindicats per tractar les convocatòries de borses d'interins i comissions de serveis", afegeix la UOB, que creu que la Conselleria d'Educació aposta per "aparentar una falsa situació de normalitat".

La resta de sindicats també han demanat la convocatòria dels comitès de vaga a Vera. "Seria irresponsable deixar la legislatura amb una vaga docent convocada", apunten des d'Alternativa.

Doble convocatòria

Pel que fa al procés d'adjudicacions, després de les crítiques de l'Associació de Directors de Secundària (ADESMA), que retreia que una doble convocatòria al juny per a jornades completes i al setembre per a mitges jornades perjudicaria l'organització dels centres, finalment s'ha optat per una doble convocatòria emperò sense tenir aquestes qüestions en compte. Així, a finals de juliol, "perquè hi pugui haver més places generades" en paraules de Vera, es farà la primera, i la primera setmana de setembre es farà la segona amb totes les places que s'hagin generat el mes d'agost. Alternativa critica que amb aquest sistema es "perjudicarà de manera clara aquelles persones que tindran mitja jornada, malgrat que per puntuació podrien optar a una jornada completa, amb la pèrdua de cotització en la Seguretat Social i de sou que comporta".

stats