Balears 16/12/2014

Riera s'excusa en problemes tecnològics per no millorar el sistema d'adjudicació dels interins

L'Assemblea de Docents demana la dimissió a la consellera pel cas de l'interí protegit i Riera reconeix que hi ha una 98 interins en comissió de serveis 

Mercè Pinya
4 min

PalmaFeia un any que els representants de l'Assemblea de Docents no tenien accés als representants polítics de la conselleria d'Educació. Un any després, la conselleria d'Educació els ha tornat a concedir l'estatus d'interlocutors vàlids i han tornat a rebre els representants dels mestres i professors. Tot i que la reunió, una més de les que ha convocat Núria Riera d'ençà que arribà al càrrec ara fa poc mes de dos mesos, no tenia un caràcter negociador, els docents hi han acudit amb un extens document de treball amb 57 preguntes per fer a la consellera i el nou director general d'Educació, Antoni Vera.

No aclareix el cas de l'interí protegit

La crisi viscuda les dues darreres setmanes després de la dimissió de Miquel Deyà com a director general d'Educació i l'intent d'afavorir el professor interí Joan Trobat Sastre han centrat també part del temps de la reunió entre Riera i els Docents. “Com és que aquest senyor encara no ha estat expulsat de la llista d'interins, -tenint en compte que es presentà al centre on havia estat enviat fora de termini -? Quines mesures urgents es pensen prendre en aquesta línia? No li sembla que és una vergona que com a consellera d'Educació se li hagi tan sols acudit (independentment de que hi hagi pressupost o no) fer-li una plaça a mida a un professor únicament per interessos electorals del seu partit polític?” , han demanat.

La consellera Núria Riera no ha volgut fer declaracions després de la reunió i sobre aquest assumpte des de l'Assemblea asseguren que la consellera no ha donat cap resposta concreta sobre l'adjudicació de la plaça de Trobat, només que “es troba en mans dels serveis jurídics”, ha explicat el portaveu Guillem Barceló. En aquest punt, els docents han demanat la dimissió a la consellera, que ha tornat a desvincular-se de l'intent de concedir una comissió de serveis a Joan Trobat, segons els docents.

Emperò una de les qüestions que sí s'han respost és el nombre d'interins en comissió de serveis que hi ha a la conselleria d'Educació: 98. Els docents han recordat a la consellera que “les comissions de servei han de ser ocupades per funcionaris i que únicament podran ser ocupades per interins en cas que cap funcionari hagi volgut la plaça en concret”, segons els articles 82 i 88 de la Llei de Funció Pública.

“Fa mesos que es critica la manca de transparència i l'obscurantisme amb què s'adjudiquen les places a cobrir per docents interins. Hi ha voluntat per part d'aquesta conselleria de fer més transparent aquest procés? Amb els avenços tecnològics d'avui, quan es continuarà fent l'adjudicació de places amb procediments telemàtics que asseguren una millora en lloc de procediments telefònics? Per què no es publiquen les peticions de substitucions que vénen dels centres de manera automàtica per assegurar la transparència?”, són algunes de les preguntes que han formulat pel que fa a la millora de la transparència de les adjudicacions. Sobre aquest assumpe Barceló afirma que Riera s'hi ha negat al·legant “problemes tecnològics”. Així, els interins seguiran essent cridats per telèfon i sense saber quin lloc de la llista d'aspirants ocupen, per exemple, un fet i una “excusa” que Barceló ha titllat d' “insultant”, a la sortida de la trobada.

L'IBISEC no té recursos

Pel que fa a les greus deficiències estructurals greus que pateixen alguns centres educatius, el 30% dels instituts de Secundària segons un informe de l'Associació de Directors de Mallorca (ADESMA), “la consellera ens ha reconegut que l'IBISEC no té capacitat econòmica per fer-hi front”. Els docents havien demanat a la consellera si s'està posant en marxa algun pla per part de l'IBISEC per assegurar que l'alumnat i el professorat no faci clase en condicions perilloses.

El portaveu de l'Assemblea destaca les “bones paraules i la bona voluntat” de Riera, que serveix per “tapar la realitat i així, qui dies passa, anys empeny”. A la sortida de la reunió els portaveus de l'Assemblea han denunciat que la consellera d'Educació i el director general, Antoni Vera, no els han donat cap resposta concreta sobre els expedients al director de l'IES Marratxí, Jaume March, o al sistema de beques.

Els doblers de la vaga

A la reunió també s'ha abordat la qüestió de la quantia que s'estalvià l'administració en nòmines durant la vaga indefinida de 2013, que els docents xifren en 6 milions d'euros. Els representants de l'Assemblea han demanat que es faci públic on s'han invertit aquests doblers, segons Riera els ha dit s'han destinat a pagar salaris de personal.

A la sortida de la reunió, l'Assemblea de Docents ha fet una assemblea general a l'IES Josep Maria Llompart de Palma per valorar la trobada i explicar-la a la resta de companys.

Crida demana la dimissió de Riera i de Bauzá

La conselleria d'Educació també havia citat per aquest dilluns els representants de la Plataforma Crida, que han acudit a la trobada exhibint cartells de 'Bauzá dimissió'. “Hem complert el nostre objectiu, que era demanar la dimissió de la consellera d'Educació i del president del Govern, i així ho hem fet”, ha assegurat la portaveu del col·lectiu, Rosa Deyà. Igualment, la plataforma ha dit a Riera i a Vera que no els considera “interlocutors vàlids” i que per això només venien a demanar-los la renúncia, al que Riera ha respost que a ella l'avalen les urnes.

stats