Balears 19/11/2014

SOS dels directors: les escoles estan fetes un desastre

Un informe de l'Associació de Directors de Primària recull les mancances greus de les infraestructures educatives

Mercè Pinya
2 min
Fer classe amb el paraigua obert

PalmaAvaries, filtracions d'aigua, finestres que no tanquen, trespols bufats i vells, humitats, cruis, cobertures d'amiant, instal·lacions elèctriques deficients, risc de foc, sistemes de calefacció que no funcionen... són només algunes de les incidències que viuen, dia a dia, els mestres i infants de, com a mínim, tretze escoles de Mallorca. L'informe elaborat per l'Associació de Directors d'Infantil i Primària (Adipma) és demolidor i només dóna lloc a una conclusió: si no s'hi posa remei, anar a escola pot arribar a ser, literalment, un perill.

Significatiu és el cas del CEIP Montaura (Mancor), on no hi ha sortida d'emergències. La direcció del centre assegura que “quan feim el simulacre, cada any es conclou que si hi hagués un foc al pis superior es cremaria i no hi hauria temps de sortir”.

No menys greus són les deficiències en la instal·lació elèctrica que pateix el CEIP Ses Rotes Velles de Santa Ponça (Calvià). El centre, que té 25 anys d'antiguitat, ha tingut fins a tres ampliacions, emperò la instal·lació elèctrica no s'ha tocat i és la mateixa. Això provoca que sigui “totalment insuficient” i que es produeixin continus talls de corrent. “S'han fet apedaçaments i procuram no endollar gaire coses alhora”, diuen des d'aquesta escola.

L'amiant és el martiri del CEIP Es Pont, “som l'escola que més en té”, diu la direcció del centre, que denuncia els continus retards de la conselleria d'Educació per retirar-lo. “Tenen el projecte per canviar-lo fet, semblava que havia de ser urgent, però ara diuen que ho retarden fins al 2016”. Així mateix, apunten que actualment tenen una esquerda “considerable” que produeix goteres “de vegades, cataractes” i que l'IBISEC no fa res per esmenar-ho perquè saben que manipular l'amiant és molt perillós.

Les instal·lacions exteriors dels centres són també focus de problemes en molts casos. Al CEIP Vinyet (Andratx), construït l'any 1977, caldria fer nou tot el terrat de l'escola ja que per mor del seu mal estat hi ha goteres, o arreglar la pista del camp de futbol, que “té molts de cruis”. Al CEIP Rei Jaume III (Llucmajor), el pati de Primària és ple de “cruis i bonys” i tenen també la barrera de l'entrada espenyada.

Tenir un centre nou no és garantia de no patir deficiències greus. Ho demostren les goteres del CEIP Binissalem, inaugurat fa 4 anys i les humitats per les filtracions de les parets exteriors. També el CEIP Pare Bartomeu Pou d'Algaida, ampliat i reformat fa només 3 anys, i on en fa 2 que tenen goteres i on les finestres no tanquen bé.

Són només alguns dels casos que recull l'informe d'Adipma, que continua recopilant dades de les escoles associades i que denuncia la manca de diligència de l'IBISEC, l'empresa pública depenent de la conselleria d'Educació i dirigida per Mateu Suñer a l'hora de posar solució a aquestes reivindicacions denunciades reiteradament des dels centres educatius.

stats