TEMA DEL DIA
Portada 25/04/2015

12.000 persones clamen per la llengua i l'educació

L'Assemblea de Docents registra 8.000 marxaires entre Inca i Palma, que també han omplit la plaça Major en la Diada per la Llengua

Mercè Pinya
3 min
Arribada de la Marxa per l'Educació a Palma. / E. CALVO

PalmaL’esperit verd ha revifat amb força i s'ha transformat en una advertència a José Ramón Bauzá i al proper Govern autonòmic: l’educació i la llengua són massa valuoses com per no respectar-les amb polítiques regressives i imposades. Més de 12.000 persones han estibat aquest dissabte horabaixa la plaça Major de Palma per dir “sí” al català i a l’educació, però també per dir “sí” a un país que respecta el seu territori, la seva cultura, els seus drets socials i tots aquells que lluiten per defensar-los.

“Durant la legislatura que s’acaba, els nostres drets lingüístics han patit els atacs més despietats i cruels d’ençà de la mort del dictador. Greuges i escomeses provinents del Govern de les Illes”, clamava el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, damunt de l’escenari. Les referències a Bauzá i a la seva política lingüística han marcat el manifest de l’Obra: “per afeblir el català i els seus parlants, li han negat el nom, han destruït enteses, han contradit la ciència, han elogiat la incultura i han mentit sense cap vergonya”, afegia davant una plaça entregada.

L’ambient que s'ha respirat ha estat alegre i en boca de molts hi havia l’esperança que les urnes puguin capgirar la situació patida en l’àmbit lingüístic i educatiu el darrer quadrienni. Fins a tres vegades s’ha arribat a fer el mosaic fet amb les 6.000 cartolines de colors que repartia l’organització i que “no han bastat per a res”, en paraules d’una voluntària.

Xeremies, la Balanguera al final de l’acte, rialles quan Miquel Àngel Llonovoy recitava ocurrències des de dalt de l’escenari, mamballetes a l’entrada de la capçalera de la manifestació que havia reunit, a la plaça d’Espanya, els marxaires que venien des d’Inca a peu amb els representants de l’OCB i de les entitats socials convidades. Iñaki Aicart, de l’Assemblea de Docents; Jaume Mateu, president de l’Obra; Katiana Vicens, secretària general de CCOO; Maria Antònia Font, Maria Antònia Oliver o Miquel Rosselló han entrat la pancarta a la plaça Major.

Mitja hora abans, els primers marxaires per l’Educació han arribat al pont del tren, a l’extrem del parc de les Estacions, entre aplaudiments. “Som un poble que camina i som un poble que pensa”, deia el portaveu de l’Assemblea de Docents, Guillem Barceló, enfilat dalt d’un cotxe perquè els milers de persones aplegades el poguessin veure i sentir.

L’entrada de la Marxa per l’Educació a Palma ja ha fet entreveure als qui esperaven que el d’avui ha tornat a ser un dia important per marcar en verd al calendari d’una lluita que s’ha gestat i esclatat durant tota una legislatura.

“És un nou èxit col·lectiu”, ha refermat el seu company, Iñaki Aicart, des de l’escenari de la plaça Major. De fet, les xifres manejades permeten veure que la Marxa d’enguany ha estat molt superior a la que l’any passat féu el mateix recorregut, d’Inca a Palma. “S’han superat els 120 milions de passes. Hi ha hagut més de 3.500 persones inscrites a Marratxí, quan l’any passat no arribaren a 3.000 en tot el recorregut”, ha afegit.

En total, l’Assemblea de Docents recomptà 8.000 persones apuntades al seu registre. 120 milions de passes repartides en 30 quilòmetres per demanar una cosa tan simple com una educació millor.

stats