DIFERÈNCIES ENTRE ILLES

Eivissa-Dénia, un 50% més car que des de Palma

La Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera (Pimeef) ha demanat un Règim Especial Balear (REB) diferenciat per a cada illa després de constatar en un estudi que com menor és l’illa, major és el cost del transport marítim de passatgers. “Les diferències entre illes són abismals, i entenem que cada illa necessita un REB adaptat a les seves característiques”, subratllà el president, Joan Tur Ripoll.

Així, segons un informe encarregat per la Pimeef, un viatge entre Eivissa i Palma amb vaixell al maig per a dues persones i un vehicle és 31 cèntims per quilòmetre més car que entre Menorca i la capital balear, i 76 cèntims superior si es viatja de Formentera a la mateixa ciutat.

Especialment significativa és també la diferència entre el preu per quilòmetre que cal pagar per viatjar d’Eivissa a Dénia (1,60 euros) i de Palma al mateix port (0,74 euros), que és d’un 46,2%. En el cas de Canàries, el preu mitjà dels trajectes interinsulars és de 0,21 cèntims, i a les Balears és al voltant d’1,28 euros.

“Aquesta situació perjudica clarament les Pitiüses en termes de consum i ens resta competitivitat, entre altres aspectes”, argumenta Tur, qui proposa fixar “topalls màxims en els preus o una sèrie de compensacions”. No obstant això, assegura que ni ell ni la Pimeef tenen els instruments necessaris per posar fi a aquestes “lamentables comparacions”: “Això correspon als càrrecs polítics”, afegí Tur. “Solament aportem dades, uns altres han d’actuar en conseqüència per defensar els interessos de la població que representen”, indica.

L’informe no solament compara els trajectes entre les Balears, sinó que abasta les diferències que existeixen amb les connexions de l’arxipèlag canari i d’altres illes i ports d’Itàlia. “En tots sortim pitjor parats en la comparativa, que destaca que els preus a Itàlia són més semblants als que tenen a Canàries que als que hi ha a Balears”, assenyalen els representants de la Pimeef.

El + vist

El + comentat