SANITAT
Part Forana 01/11/2013

Eivissa tindrà radioteràpia el desembre de 2014 i la seva gestió serà privada

Bauzá anuncia que Can Misses disposarà del servei, tot i que no figura als pressupostos de l'any que ve

David Ventura
2 min

Eivissa.El trauma que comporta rebre el tractament contra el càncer lluny de casa, lluny de la família, i rebent una misèrrima dieta de 17 euros diaris, finalitzarà per als pitiüsos el mes de desembre de l'any 2014, sempre que es compleixi la paraula donada per José Ramón Bauzá. El president del Govern balear va aterrar ahir a Eivissa acompanyat del conseller de Sanitat, Martí Sansaloni, per tal de comunicar a les autoritats polítiques eivissenques i a les associacions que agrupen els malalts contra el càncer que la radioteràpia serà una realitat. Això no obstant, el servei serà privat.

Tant el president Bauzá com el conseller Sansaloni i el president del Consell Insular d'Eivissa, Vicent Serra, van insistir en una idea: "la radioteràpia serà un servei amb una qualitat idèntica a la que s'ofereix a Son Espases". Van dir també que fins i tot l'aparell que es comprarà serà exactament el mateix model que hi ha a l'hospital mallorquí. La gestió es concertarà amb una empresa privada, es traurà el concurs el pròxim mes de desembre i el nom de l'empresa adjudicatària "no se sabrà abans d'abril de 2014". El pressupost previst és d'un "màxim d'1,7 milions d'euros", malgrat que s'havia calculat que es requeriria un pressupost total de 3 milions per endegar aquesta mena de servei.

Justícia social

"Als ciutadans no els importa si un servei és públic o privat. El que els importa és que sigui un servei de qualitat", va dir José Ramón Bauzá. També va assegurar que la instal·lació del servei de radioteràpia al nou hospital de Can Misses -que s'inaugurarà el mes d'abril que ve- és un tema de "justícia social per als malalts i els seus familiars" i que "és just i necessari que els malalts oncològics no s'hagin de desplaçar fins a Palma per rebre el tractament".

La privatització del servei ha provocat el refús de PSOE-Pacte. La seva en temes sanitaris, Patricia Abascal, va afirmar que la inquieta la privatització d'aquest servei: "Una empresa privada el que busca és el seu benefici, i no entenem que es privatitzi un servei tan sensible com és el de radioteràpia". Abascal va recordar que si a Son Espases la radioteràpia és de gestió pública, és més pràctic que també ho sigui a Eivissa, "especialment per si algun professional s'ha de traslladar d'una illa a l'altra", va afegir.

Incredulitat

Així mateix, Abascal es va mostrar incrèdula davant el calendari que ha presentat el Govern: "Si el servei no s'atorga abans d'abril i si tenim en compte que els permisos del Consell d'Energia Nuclear per portar l'aparell poden tardar sis mesos, i que després es necessita un període de proves, no crec que estigui llest per desembre".

Per la seva banda, la portaveu del Moviment Pitiús Pro Radioteràpia, Carmen Tur, es va mostrar satisfeta, però va reconèixer que "hauríem preferit que la gestió fos pública". Pragmàtica, Tur va dir que "allò important és acabar amb el turment dels pacients oncològics que han de passar aquest tràngol lluny de casa". Així mateix, va assegurar que "en farem un seguiment per confirmar que compliran amb els seus compromisos".

Carmen Tur va assenyalar que aquesta història demostra la utilitat que tenen les mobilitzacions populars i es va mostrar convençuda que això no s'hauria aconseguit sense la pressió social.

stats