AGRICULTURA

Joan Mateu: "Els pagesos estan traumatitzats pel cost de l'energia elèctrica"

Joan Mateu va començar a treballar en el món agrícola l'any 1975. Actualment és el gerent de Mateu Export, el portal agrícola pobler més important. Fa 15 anys que l'empresa es va endinsar en el món de l'exportació i a dia d'avui exporta el 55% de la producció total de patates de sa Pobla a països d'arreu d'Europa.

Dimecres passat, Mateu va acudir a la reunió que les autoritats balears havien convocat amb els representants del sector primari a sa Pobla. La trobada va tenir lloc a la finca agrícola experimental Sa Canova, on es reuniren prop de 100 pagesos, a més del batle de sa Pobla, Biel Ferragut, i els consellers Vicenç Vidal (Agricultura, Pesca i Medi Ambient), Catalina Cladera (Hisenda i Administracions Públiques) i Joan Boned (Territori, Energia i Mobilitat).

Com valorau la reunió amb el batle i els consellers?

Va ser una primera presa de contacte, però no es va concretar res. Ara esper que tothom hi posi de la seva part per a un resultat positiu, però no serà d'avui per demà.

Quina considerau que és la mesura més urgent?

Els pagesos estan traumatitzats pel cost de l'energia elèctrica. És insostenible: destrossa tota possibilitat de rendibilitat i condueix a una situació abusiva. Per això crec que rebaixar aquest cost hauria de ser prioritari. Una altra cosa és que es pugui fer...

És una lluita eterna, no?

Sí. A més, tenim el problema de la manca de consens. Normalment els interessos del teu veí no són els teus. I en aquest cas hi ha els pagesos per una banda, les empreses per una altra i l'Administració per una altra.

Què més falla?

Es concedeixen moltes facilitats a països no europeus per a la comercialització de productes agrícoles. Això, evidentment, perjudica els pagesos europeus. Volem treballar amb igualtat de condicions.

En això, supòs, sí que hi ha consens.

Sí. Els pagesos de sa Pobla produïm qualitat. El 1924 es va fer el primer enviament de productes a l'estranger. Gairebé han passat 100 anys i ho continuam fent. Això com a mínim vol dir una cosa, que l'exportació no ens va malament.

A la reunió es va comentar, precisament, el pes de sa Pobla a l'hora de definir un pla estratègic per a l'agricultura balear.

Per produir i competir s'ha d'estar preparat, i els nostres pagesos ho estan. Són autèntics professionals i fan tot allò humanament possible per sortir endavant. El que ens uneix a tots és el bé de l'agricultura i la continuïtat de les nostres empreses. Si no aconseguim sortir endavant, no serà per no haver-ho intentat.

El + vist

El + comentat