La policia arresta 76 persones per una xarxa de frau a la Seguretat Social que operava Eivissa

El perjudici causat als comptes públics s'aproxima als dos milions d'euros

Agents de la Policia Nacional, juntament amb la Direcció General de la Inspecció de Treball i la Seguretat Social, han destapat un complex entramat empresarial creat amb la finalitat de defraudar la Seguretat Social. En l'operació s'han arrestat 76 persones i 84 més han estat imputades per frau en el cobrament de prestacions, falsedats documentals i estafes.

El perjudici causat als comptes públics per part d'aquesta trama fraudulenta s'estima en uns dos milions d'euros. La gran majoria dels beneficiaris resideixen a Eivissa i a Madrid. La persona responsable de la creació de la xarxa d'empreses fictícies cobrava a immigrants per formalitzar contractes falsos de treball i falses altes que els permetien accedir a subsidis per desocupació, a més d'obtenir permisos de residència.

Deu falses empreses

La investigació s'inicià després de rebre's un informe emès per la Inspecció Provincial de Treball de Madrid sobre una empresa amb seu a aquesta província, a nom d'un ciutadà marroquí. A partir de l'estudi d'aquesta documentació, els agents descobriren l'existència d'un entramat empresarial bastant complex, creat amb la finalitat d'obtenir importants beneficis mitjançant el cobrament a ciutadans estrangers per la formalització de contractes de feina i altes falses.

Durant les investigacions s'ha descobert l'existència d'una xarxa d'empreses, totes creades per la mateixa persona, formada per deu societats mercantils que operaven amb quinze codis de compte de cotització a diversos territoris, principalment a Madrid, Balears i Algesires. També s'ha pogut demostrar que aquestes empreses servien com a instrument per generar multitud de contractes falsos a ciutadans estrangers. S'ha comprovat, a més, que el nombre de persones donades d'alta de maneres il·lícita supera les 500, de les quals fins ara s'ha constatat que 180 haurien percebut il·lícitament algun tipus de prestació i 135 que haurien fet servir els contractes falsos per a tràmits relacionats amb regularitzacions i autoritzacions de residència.

Al llarg de la investigació s'ha pres declaració a quatre persones que haurien treballat en la gestió telemàtica de les altes i baixes dels suposats treballadors de l'entramat empresarial investigat. Tret d'un cas, el d'una persona que ha estat imputada, s'ha comprovat que actuaren de bona fe i que, davant la manca de pagament i després de deconèixer les regularitats detectades i comunicades per part de la Inspecció de Treball de la Seguretat Social, deixaren de prestar servei a l'entramat d'empreses fictícies.