EIVISSA

Treballadors de Can Misses denuncien el col·lapse d’Urgències

Un augment de l’arribada de pacients ha deixat sense llits lliures tot l’hospital

El Sindicat d’Infermeria (SATSE) denuncia que durant deu dies, al servei d’Urgències de l’hospital, hi havia una mitjana de 15 pacients pendents de llit, la meitat, aproximadament, dels quals va estar més de 24 hores esperant per pujar a planta. Aquestes dades varen ser confirmades per l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, tot i que l’IB-Salut assegurà que a dia d’avui aquesta situació crítica s’ha pogut solucionar i que ja no hi ha ningú esperant llit.

Aquest col·lapse es va generar a causa d’una inusual arribada de pacients al servei d’Urgències -majoritàriament gent d’edat avançada i amb problemes respiratoris o cardiovasculars- que va deixar l’hospital sense llits lliures, encara que totes les plantes i unitats hospitalàries estaven obertes, inclosa la Unitat Assistencial d’Hospitalització Setmanal, que en ocasions està tancada.

El Sindicat d’Infermeria va lamentar la “situació dantesca” que provoca l’acumulació de pacients esperant llit. “Són persones majors que estan a frec l’un de l’altre, sense espai per als acompanyants, sense intimitat”, comentà Mercedes Gómez, responsable del SATSE a les Pitiüses, qui també va denunciar l’“esgotament físic i psíquic dels professionals que fan tot el possible per donar una atenció sanitària òptima en aquestes condicions tan adverses”. Segons Gómez, situacions com aquestes provoquen entre els professionals la ‘síndrome del cremat’.

Davant la impossibilitat d’atendre tothom de manera digna, el SATSE reclamà a la gerència que “si no existeix espai físic a l’hospital, es pot recórrer a la sanitat privada i derivar a allà els pacients”, qualificà la situació viscuda com de “tercermundista” i recordà que, segons el Sistema Nacional de Salut, són les administracions públiques sanitàries les responsables de vetllar per la seguretat i qualitat del servei: “Els malalts tenen dret a una bona assistència sanitària, a la intimitat i a un tracte digne i respectuós”, cosa que no es produeix en aquests moments.

“L’hospital ha quedat petit”

Des de l’Àrea de Salut no es negà l’existència d’aquest problema que s’ha allargat durant deu dies i s’atribuí a un cúmul de circumstàncies adverses: “Han arribat d’urgències un total de 14 pacients amb processos infecciosos i contagiosos. Són pacients que han d’estar sols i, en ocupar habitacions dobles, han restat la capacitat de llits de l’hospital, que és com si en tingués 14 menys”.

Des de comunicació de l’IB-Salut negaren que aquest problema s’hi hagi produït a causa d’una gestió deficient: “Tot està obert. Tots els llits estan disponibles. No hi ha res tancat. No crec que se’ns pugui acusar de res”. “L’hospital ha quedat petit, això és una obvietat”, admeten, “i esperem que situacions com aquestes se solucionin definitivament amb el trasllat al nou hospital, que és el que tots desitjam”. No obstant això, asseguraren que ahir tots els pacients ja disposaven de llit.

El + vist

El + comentat