EIVISSA

El jaciment de l’Olivera, a tocar del nou Mercadona

La construcció del Mercadona que se situarà al barri de l’Olivera avança a tot ritme i ja es pot comprovar in situ quina part del jaciment arqueològic serà museïtzat. Recordem que la Comissió Insular d’Ordenació del Territori i Patrimoni Historicoartístic (Ciotupha) recomanà museïtzar una superfície de 1.800 metres quadrats, mentre que a la resta del solar -8.200 m- les restes s’han cobert i ja s’alcen les primeres bigues del supermercat.

En comparació amb fa dos mesos, el solar ha canviat d’aspecte radicalment. On fins fa poques setmanes s’estenien les antigues rases de cultiu de l’època romana, ara trobem una superfície aplanada i coberta. Els obrers treballen ara en la construcció d’un mur de formigó que separarà el jaciment que es conservarà in situ de la resta del solar, de manera que les restes arqueològiques i el supermercat estaran paret amb paret però segregats. També s’ha clavat una estructura sobre les restes arqueològiques, dins del pla de museïtzació.

El solar és propietat de Mercadona, però el Consell Insular d’Eivissa ha arribat a un acord econòmic per quedar-se la parcel·la on els tècnics consideraven que es concentraven les restes arqueològiques més valuoses. Recordem que a l’espai de 1.800 metres quadrats que es podrà visitar es trobaren les restes d’una necròpolis tardoromana, d’una casa d’època romana i d’un altre habitatge de l’època islàmica, sitges, pous per recollir l’oli i un conjunt de rases de cultiu, entre d’altres de diferents èpoques.

La conservació in situ de les restes arqueològiques és un fet absolutament excepcional a Eivissa. Recordem la troballa d’una espectacular necròpolis islàmica en les obres d’ampliació de la carretera de l’aeroport, que després de la documentació i la classificació de les peces trobades fou sepultada per l’asfalt.

El + vist

El + comentat