Societat 12/04/2015

Ecologistes i veïns asseguren que el pla especial és “imprescindible”

El GOB assenyala Company com un dels responsables del retard

B. Roselló / L. Aversa
2 min
La modificació de la llei Company va provocar que el document hagués de ser revisat i informat pels ajuntament de Vila i Santa Eulària.

EivissaEls ecologistes del Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB) assenyalen directament el conseller de Medi Ambient, Gabriel Company, com un dels responsables del retard en el desenvolupament del pla especial de ses Feixes del prat de ses Monges.

Segons el president, Joan Carles Palerm, la modificació de la Llei del sòl al maig de 2014 va provocar que el document hagués de ser revisat i informat pels ajuntaments de Vila i de Santa Eulària, tot i que aquests ja n’havien cedit la competència al Consell d’Eivissa, precisament perquè la tramitació fos més àgil. Per Palerm, aquesta modificació “és un error” perquè, des de la seva perspectiva, el Consell s’ha d’encarregar d’ordenar “el que no poden ordenar els ajuntaments”.

“I ara estem a l’espera que Vila i Santa Eulària ho facin”, assenyala el representant dels ecologistes, que només assegura que comprèn el retard en el cas de l’Ajuntament d’Eivissa, a causa de la inestabilitat política que ha tingut aquest consistori durant tota la legislatura amb la renúncia de dues alcaldesses. “A Vila s’entén perquè hi ha hagut molts merders, però Santa Eulària no té excusa”, destaca.

Pel que fa al contingut del pla especial, Palerm assenyala que la percepció general és “bona”, perquè està “bastant ben enfocat”. El president dels ecologistes explica que la seva agrupació hi ha presentat al·legacions perquè “tot és millorable”, però insisteix que “és imprescindible” que s’aprovi i es dugui a terme. “Els mateixos veïns de Talamanca ho estan demanant, també els empresaris”, recorda l’ecologista.

En aquest mateix sentit s’expressa el president de l’Associació de Veïns de Talamanca, José Colomar, per qui el pla especial de ses Feixes del prat de ses Monges “és una bona solució” per a l’aiguamoll, un espai que està “en estat d’abandonament” tot i estar declarat com a “zona protegida”.

Colomar destaca que el projecte preveu instal·lar un centre d’interpretació sobre l’històric aiguamoll i un pàrquing de 300 places que donaria solució a la manca d’aparcament a la zona. També destaca la instal·lació d’un parc infantil.

Segons el representant veïnal, aquest pla permetria convertir la zona en un atractiu turístic i acabar amb l’actual estat d’abandó. “Ara hi ha un focus de contaminació, les aigües dels canals no estan en bones condicions, els portals històrics s’estan enderrocant i hi ha molta brutícia”, assenyala Colomar.

Sobre el retard, el president de l’associació explica que ha enviat un escrit al Consell per demanar que “s’agiliti” la tramitació, i insisteix que “no abaixaran la guàrdia”.

Il·lusionats amb la promesa del Govern balear de treure l’emissari submarí de la depuradora que discorre per sota les aigües de la badia i que pel seu estat obsolet ocasiona abocaments, Colomar considera que aquesta millora ha d’estar acompanyada pel desenvolupament del pla.

“Talamanca està en auge, amb molt ambient turístic residencial i familiar, i amb la platja en condicions”, diu el portaveu, per qui és imprescindible escometre el projecte “perquè depenem del turisme”. “I si no el cuidem, mala cosa”, subratlla.

“El pla especial seria una atracció; si ho fan bé i s’organitzen excursions, això es podria autofinançar. L’únic que demanem és que s’agiliti”, afegeix Colomar.

stats