Mariano Rajoy: "Iniciem una etapa que no serà fàcil, però en les dificultats es veu als polítics de veritat"

El líder popular admet que "serà necessari arribar a enteses i acords" i celebra una victòria "per més d'1,6 milions de vots a la segona força més votada"

DANI SÁNCHEZ / NÚRIA MARTÍNEZ/ XAVI SERRA

Mariano Rajoy ha comparegut a la seu del PP del carrer Génova per celebrar els resultats electorals. "Serà necessari arribar a enteses i acords", ha reconegut Rajoy, tot mantenint que sempre el guiarà "la defensa dels interessos generals d'Espanya". " Iniciem una etapa que no serà fàcil –ha destacat el líder dels Populars–. Però en les dificultats es veu als polítics de veritat".

Els 123 escons que marca l'escrutini al 99,5% han convertit el PP en la força més votada. "Hem guanyat novament les eleccions –ha celebrat Rajoy–. Més de set milions d'Espanyols ens han donat la seva confiança, amb més d'1,6 milions de vots de diferència amb la segona força més votada". El següent pas està clar per a Rajoy. "Qui guanya les eleccions ha d'intentar formar govern –ha assegurat–. Intentaré formar govern perquè Espanya necessita un govern estable, amb ampli suport parlamentari, amb estabilitat. Espanya necessita seguretat, certesa i confiança".

Segons el candidat popular, els espanyols "han fet molts esforços" i ara toca "perseverar" per "crear molts llocs de treballs". Rajoy ha justificat les "decisions complicades" que ha hagut de prendre en els últims quatre anys. " Sempre he fet el que creia que era bo per a l'interès general d'Espanya. Ha sigut la nostra única guia a l'hora de governar".

A primera hora de la nit, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha comparegut davant la premsa amb els resultats de les enquestes a peu d'urna com a única informació. Casado ha destacat que el PP "seguiria sent la força més votada", però ha refusat fer cap valoració sobre la dificultat a l'hora de confeccionar pactes que es dibuixa. "Hem aconseguit un ampli suport dels ciutadans després d'una legislatura difícil", ha insistit.

El vicesecretari popular ha considerat que el seu partit ha fet "una campanya de menys a més" i ha fet una crida a esperar a que hi hagi resultats d'escrutini per fer més valoracions.

Segons el sondeig de TV3, el PP guanyaria les eleccions al Congrés amb una forquilla de 114-118 diputats, seguit del PSOE amb 81-85 diputats, Podem amb 76-80 diputats i Ciutadans amb 47-50 diputats. A les darreres eleccions, els populars van obtenir 186 diputats.