Pedro Sánchez: "Estem disposats a debatre i fer acords"

El candidat socialista afirma que el PSOE "ha fet història" i que se sent "enormement orgullós de liderar els socialistes"

Pedro Sánchez, el candidat del PSOE, s'ha mostrat obert al diàleg i al compromís en la seva primera compareixença amb l'escrutini gairebé completat. "Estem disposats a debatre i fer acords per defensar els interessos generals del país –ha assegurat Sánchez–, però amb coherència amb el que sempre hem defensat en campanya".

Amb l'escrutini al 98%, els socialistes obtenen 91 diputats. Un mal resultat històric, inferior a la fita de 100 diputats que s'havia marcat el partit en les últimes setmanes, però que els permet conservar una clara segona posició al congrés. Lluny de Podem en nombre d'escons –però no en vots–, els 91 diputats del PSOE situen la formació en posició de formar govern pactant amb forces com Podem i els nacionalistes catalans.

"Durant aquesta campanya hem vist una coalició d'interessos que ha intentat fer desaparèixer el partit socialista i no ho han aconseguit", ha celebrat Sánchez. El candidat socialista no ha fet autocrítica pels resultats; al contrari, s'ha declarat "enormement orgullós de liderar el PSOE" i ha assegurat que el partit "ha fet història". Però ha admès que els electors han determinat que s'obri "una nova etapa de diàleg", tot reconeixent que correspon a "la força més votada" intentar formar govern.

Abans, la número 2 per Madrid del PSOE, Meritxell Batet, ha assegurat en conèixer les enquestes que a partir del 20-D s'obre una etapa en què "el diàleg serà el protagonista". "Al cap i a la fi això és la democràcia, posar-se d'acord amb gent que opina diferent que tu", ha expressat la socialista catalana.

En el programa especial electoral de TVE, la socialista Carmen Montón, secretària d'Igualtat, ha descartat la possibilitat d'un pacte que blindi el bipartidisme. "L'única certesa que es pot extreure en aquests moments és que l'electorat està demanant un canvi. Per tant, el pacte entre PP i PSOE no es produirà", ha dit Montón, que tampoc veu la possibilitat de convocar noves eleccions. Davant la possibilitat que un pacte entre PSOE i Podem necessiti vots dels nacionalistes catalans, Montón ha afirmat que els socialistes no faran "res diferent" del que han fet en els últims temps al Parlament català. "La nostra postura és coneguda i no canviarà", ha dit Montón.

En una conversa informal amb els periodistes, el secretari d'Organització del PSOE, César Luena, havia assegurat que el recompte de vots deixa clar que "el PSOE aguanta" però que encara queda "molta nit". Subratlla, a més, que el PP "s'enfonsa" mentre que els socialistes es consoliden en segon lloc marcant "distància" respecte de Podem i que, per tant, queda clar que "l'alternativa al PP és el PSOE".