El dret a decidir s'imposa a Catalunya

Dos mesos després dels seus discrets resultats el 27-S, En Comú Podem obté una victòria històrica. Els partidaris del dret a decidir, majoria absoluta entre els diputats catalans al Congrés

Isidre Estévez
2 min

BarcelonaHan passat només dos mesos des que Catalunya sí que es Pot obtingués uns resultats molt dolents el 27-S i En Comú Podem ha fet història aquest diumenge. De la mà d'Ada Colau i amb la carta del reconeixement nacional de Catalunya i el dret a organitzar un referèndum, En Comú Podem ha aconseguit un de cada quatre vots a Catalunya, la qual cosa vol dir 12 dels 47 diputats que Catalunya envia al Congrés. Sumant aquests 12 diputats als 9 diputats d'Esquerra i als 8 de Democràcia i Llibertat, Catalunya envia al Congrés 29 diputats favorables al dret a decidir, 17 d'ells independentistes. En el camp unionista, el PSC pateix una forta caiguda, amb 8 diputats, imposant-se a Ciutadans, els 5 diputats dels quals suposen un clar revés. Un PP marginal tanca el podi català, també amb 5 diputats.

Va néixer per a les eleccions, tapant Iniciativa per Catalunya i amb ganes de convertir-se en símbol per excel·lència de la nova política i la indignació provocada per la gestió de la crisi. En els últims mesos semblava que la bandera de la renovació la perdria de la mà de Ciutadans, omnipresent a televisions i ràdios. Però la remuntada que preconitzaven en els mítings ha funcionat i En Comú Podem ha aconseguit situar-se en el primer lloc del podi electoral a Catalunya, superant la resta de partits i confirmant el terratrèmol polític que des de fa anys té lloc al país.

El paper de l'independentisme

Un terratrèmol que ha portat a Esquerra Republicana a obtenir els seus millors resultats en unes generals. Per primera vegada els republicans queden en segona posició i, amb 9 diputats, tripliquen els escons del 2011. Per darrere d'Esquerra, amb 8 diputats, Democràcia i Llibertat recula respecte la CiU d'ara fa quatre anys, que per primera vegada va quedar en primera posició, però aconsegueix un resultat millor del que preveien algunes enquestes. Entre tots dos sumen 17 independentistes al Congrés en unes eleccions que, insisteixen ERC i DL, no tenen res a veure amb les del 27-S.

El podi català el tanquen els partits unionistes contraris no només a la independència sinó també a la celebració d'un referèndum. Carme Chacón, que ara fa vuit anys va arribar al Congrés amb un grup de 25 diputats ha portat el PSC, guanyador de totes les eleccions generals a Catalunya menys una, al seu mínim històric, amb 8 diputats. Un mínim que, en qualsevol cas, permet als socialistes superar Ciutadans, els cinc diputats dels quals confirmen el seu decebedor resultat.

Tancant el podi a Catalunya, un PP que avança cap a la marginalitat, amb només 5 diputats, els mateixos que Ciutadans. Una marginalitat de la qual ja forma part Unió que, de la mà de Duran Lleida, que ha sigut diputat al Congrés durant 33 anys, es converteix en un partit extraparlamentariextraparlamentari, tal com ja va passar el 27-S.

stats