El PP, PSC i Ciutadans celebren per separat el dia de la Constitució a Catalunya

Albiol participa a la manifestació d'Espanya i Catalans, mentre que Arrimadas i Iceta opten per un acte propi

ANNA MASCARÓ / LAIA VICENS

Les imatges en què els partits constitucionalistes brindaven plegats per la Constitució, cada 6 de desembre, ara queden lluny. Aquest any, en plena campanya electoral el PP, Ciutadans i el PSC tenen un objectiu comú, que és derrotar l'independentisme, però cadascun vol capitalitzar el vot unionista. Així, els tres partits han optat per no celebrar junts els 39 anys de la carta magna, just l'any en què la Constitució, i en concret l'article 155, està més a l'ordre del dia. 

El candidat del PP, Xavier Garcia Albiol, ha començat el dia de la Constitució en un acte amb les Noves Generacions, en què ha demanat el vot juvenil, i després ha participat en la manifestació convocada per Espanya i Catalans. En canvi, la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha optat per un acte propi en què s'ha reivindicat com el "reformisme centrista" del constitucionalisme. El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha fet un acte a la Plaça de la Constitució de Rubí, on els socialistes governen.

"Puigdemont a presó"

Milers de persones s'han manifestat aquest dimecres per la Via Laietana de Barcelona , convocades per l'entitat Moviment Espanya i Catalans, una concentració que s'ha convertit en un acte a favor de la unitat d'Espanya i una crida a votar les forces constitucionalistes. Tot i així, l'únic presidenciable que ha secundat la manifestació ha estat el candidat del PP, Xavier Garcia Albiol.

El líder del PP s'ha situat just darrere de la pancarta de la capçalera, que portava per lema "Constitución Española: la ley de todos. Con la Constitución, por la concordia". Així, ha demanat que el govern que es formi després del 21-D respecti la Constitució. "A partir del dia 21 hem de donar continuïtat a aquesta manifestació i a l'aplicació de l'article 155 per part del Govern de Mariano Rajoy que ha possibilitat que aquells que intentaven portar a terme un cop a l'Estat no se surtin amb la seva", ha dit en una atenció als mitjans al mig de la manifestació. Per a ell, aquest any és més important que mai celebrar l'aniversari de la Constitució, perquè significa "la democràcia, la llibertat i la convivència".

A banda d'Albiol, del PP també hi ha participat la seva número dos per Barcelona, Andrea Levy, i el líder del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, així com el portaveu de Ciutadans a Barcelona, Paco Sierra. 

Com en les anteriors manifestacions unionistes, els manifestants han entonat càntics com "Puigdemont a presó", "Catalunya és Espanya" o "No som fatxes, som espanyols". La marxa ha discorregut pacíficament des de la Plaça Urquinaona fins la plaça Sant Jaume, baixant per la Via Laietana, amb banderes espanyoles i també de catalanes, i amb pancartes on s'hi llegia lemes com "Aïllar-se és empobrir-se", "Golpistes feixistes" o "Minoria colpistes, feixistes". 

Davant de la prefectura superior de la Policia a la Via Laietana, la capçalera de la manifestació s'ha aturat i s'ha corejat "Aquesta és la nostra policia", i també s'ha cantat l'himne d'Espanya. 

En arribar a la plaça Sant Jaume, els crits de "Puigdemont, a presó" s'han identificat. El president de l'associació Empresaris de Catalunya, Josep Bou, s'ha dirigit als assistents per dir-los que "mai us treguin l'orgull de ser catalans i pertànyer a la millor pàtria que un català pot tenir: Espanya".

Ciutadans marca perfil propi amb l'optimisme que li dona el CIS

Ciutadans se sent fort: Arrimadas somreia quan ha entrat aquest migdia en l'acte propi que ha organitzat el partit el Dia de la Constitució. "Presidenta, presidenta!", cridava el públic que omplia la plaça Universitat onejant banderes espanyoles i europees, i algunes senyeres. 

"Inés Arrimadas serà el mascaró de proa del constitucionalisme", ha assegurat el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, apel·lant a l'esperit de "diàleg" dels pares de la Constitució. A poca distància, 12.000 persones -segons la Guàrdia Urbana- omplien la Via Laietana en la manifestació a favor de la Constitució convocada per l'entitat Espanya i Catalans. 

Arrimadas s'ha dirigit al públic visiblement optimista. Amb la confiança que li atorguen els últims sondejos, que situen Ciutadans com a primera força constitucionalista, la candidata marcava amb els dits el ritme de l' espot electoral que han projectat a la plaça, on Albert Rivera rapeja que "Espanya és el meu país en una Europa sense fronteres". "Seguirem celebrant el Dia de la Constitució per molts anys", ha assegurat la candidata a les eleccions del 21-D, que ha reivindicat l'espanyolisme del seu partit, "nascut a Catalunya, sense complexos", davant el "nacionalisme excloent". "L'única cosa bona de tot aquest conflicte és que abans érem una minoria i els vells partits ens deien que no n'hi havia per tant", ha dit recordant els inicis de Ciutadans: "I finalment s'ha vist el que ha passat. Per això guanyarem el 21 de desembre". "Ara sí que votarem, i guanyarem", ha entonat el lema de la campanya, apel·lant al vot útil unionista. 

La formació taronja commemora la Constitució, però també la vol canviar. "Impulsem una reforma de la Constitució, cosa que no ha fet el PP ni el PSOE, perquè estaven molt còmodes en el bipartidisme i pactant amb els nacionalistes", ha assegurat Arrimadas. La candidata vol rebatre les tesis del nacionalismes "intel·lectualment", i s'ha diferenciat, així, del PP, a qui ha acusat d'aprofitar el conflicte català per mantenir-se en el poder: "Per a ells, com pitjor, millor", ha dit parafrasejant Mariano Rajoy, "però per a nosaltres, com més bé, millor". 

Arrimadas es presenta com l'opció "reformista centrista que necessita aquest país" davant un bipartidisme que s'ha escudat en les "regles del joc" fins a esgotar-les. "Que tinguem corrupció, atur, precarietat, no és culpa de la Constitució", ha insistit. 

Arrimadas ha comparat la Constitució amb la llei de transitorietat del Parlament català. "No m'estranya que no els agradi la Constitució a Puigdemont i Junqueras, que en la llei de transitorietat diuen que volen triar els jutges a dit, amb les barbaritats que voldrien implantar en aquesta Catalunya que ja es veu que no arribarà", ha dit. "El que han aconseguit els independentistes és perdre l'autonomia", ha sentenciat. 

El catedràtic de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona, Francesc de Carreras, ha recordat els inicis de Ciutadans, fa 11 anys. "Els partits que van apostar per l'Estatut es van equivocar, excepte un", ha assegurat: "ERC, que ha aconseguit el que volia, que és portar-nos aquí". 

"Hem de posar de manifest totes les mentides que han dit els independentistes", ha recordat De Carreras, que ocupa el lloc 85 de la llista electoral: "S'han inventat una realitat falsa per seguir manant per vies no democràtiques, com es va veure el 6 i 7 de setembre". Visiblement optimista, el catedràtic ha espolsat les acusacions de "fatxes" al partit i ha assegurat que són "un partit democràtic". 

Iceta diu que la reforma constitucional portarà "temps"

El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha admès des de Rubí que la reforma constitucional que proposa requerirà "temps" i que, a hores d'ara, no es pot donar per "garantida". El líder socialista ha insistit que cal iniciar el camí per "actualitzar" i "posar al dia" la carta magna i donar així "resposta als reptes de la convivència i del model territorial", però ha reconegut que per fer-ho és necessita un "consens ampli" que ara mateix no hi ha a l'Estat.

Iceta rebutja posar "terminis" a la reforma constitucional i admet que ara mateix no està "garantida"

El programa del PSC al 21-D ja dona per fet que la reforma constitucional va per llarg, i Iceta ha remarcat que "ningú pot assegurar quan trigarà". Tot i apuntar que l'any que ve, quan se celebraran els 40 anys de la carta magna, seria un bon moment per replantejar el seu contingut, no ha volgut posar un límit temporal: "Vist l'èxit dels independentistes fixant terminis que mai no es complien [...], convé que la política catalana es basi en l'honestedat".

21D

Més continguts de

La veu del poble