La CUP defensa que una victòria amb escons de l'independentisme ja avalaria construir la República

Carles Riera avisa que la via unilateral comportarà "una confrontació amb l'Estat que pot durar anys"

"Els referèndums es guanyen amb vots i les eleccions amb escons". Amb aquesta tesi, la CUP defensa que amb una victòria amb escons de l'independentisme n'hi ha prou per tirar endavant la República, encara que les forces que la defensen no obtinguin majoria amb vots. En una roda de premsa a l'ACN, el candidat de la CUP a la Presidència, Carles Riera, ha tornat a avalar el referèndum de l'1 d'octubre i ha volgut deixar clar que Mariano Rajoy, amb l'aplicació de l'article 155, el que va convocar van ser unes eleccions i "no un referèndum". Per tant, per a Riera, aquestes eleccions les guanyarà "qui tingui més escons". 

Els anticapitalistes consideren que, en el referèndum de l'1 d'octubre, el 'sí' a la independència va guanyar "de manera clara" i amb una participació "més alta que en el referèndum de l'Estatut o del Brexit", ha posat com a exemple. A més, Riera ha criticat que les condicions amb què va tenir lloc el referèndum de l'1 d'octubre no van ser les mateixes que les de l'Estatut, que es va fer en un context de "normalitat democràtica". La CUP, doncs, no creu que l'aplicació de la República hagi de variar si l'independentisme no assoleix el 50% dels vots el 21-D.  

Riera no vol fer travesses sobre l'escenari postelectoral, tot i que confia que l'independentisme revalidarà la majoria. En aquest sentit, el número 1 de la llista de la CUP per Barcelona ha reiterat que només donaran suport a un govern que "es comprometi amb la desobediència del 155 i la construcció de la República". Riera ha deixat clar que no facilitaran la constitució d'un govern que pretengui "ajornar la República a un horitzó temporal indefinit". Per als cupaires, la implantació de la República només es pot fer per la via unilateral. Una via que, segons ha explicat Riera aquest dimecres, comportaria "un context permanent de confrontació i conflicte amb l'Estat" que podria "durar anys" perquè dona per fet que l'Estat continuarà aplicant l'article 155 i augmentarà "la repressió" si la Generalitat aposta per continuar implantant la República.

Un context de "conflicte" que, segons Riera, podria implicar més empresonaments. Davant d'aquesta situació, la CUP aposta per "continuar desobeint i resistint", però paral·lelament tirar endavant la "legislació republicana per construir una República social", ha explicat el presidenciable. L'esquerra anticapitalista ha repetit en diverses ocasions que el Govern va pecar "d'ingenuïtat" a l'hora de preveure la reacció de l'Estat davant la proclamació de la República. En aquest sentit, Riera ha avisat que cal "assumir que al davant hi tenim un Estat violent, amb una cultura violenta", i admetre que tot plegat "pot comportar més repressió". Per aquest motiu, l'independentisme "ha de continuar amb la seva actitud pacífica i no violenta", ha dit Riera, que considera que la "desobediència civil" té una "força enorme". 

21D

Etiquetes

Més continguts de

La veu del poble