Iceta rebutja posar "terminis" a la reforma constitucional i admet que ara mateix no està "garantida"

El candidat del PSC argumenta que tocar la carta magna requereix "temps" i un "consens ampli"

Marc Toro
3 min
El candidat del PSC, Miquel Iceta, flanquejat per banderes de Cs durant l'acte amb motiu del Dia de la Constitució a Rubí

Rubí / CanovellesEl candidat del PSC, Miquel Iceta, ha admès que la reforma constitucional que proposa requerirà "temps" i que, a hores d'ara, no es pot donar per "garantida". En declaracions abans d'un acte a Rubí, amb motiu del Dia de la Constitució (CE), ha insistit que cal iniciar el camí per "actualitzar" i "posar al dia" la carta magna i donar així "resposta als reptes de la convivència i del model territorial", però ha reconegut que per fer-ho és necessita un "consens ampli" que ara mateix no hi ha a l'Estat.

El programa del PSC per al 21-D ja dona per fet que la reforma constitucional va per llarg, i Iceta ha remarcat que "ningú pot assegurar quan trigarà". Tot i apuntar que l'any que ve, quan se celebraran els 40 anys de la carta magna, seria un bon moment per replantejar el seu contingut, no ha volgut posar un límit temporal: "Vist l'èxit dels independentistes fixant terminis que mai no es complien […], convé que la política catalana es basi en l'honestedat".

Pel que fa als continguts de la reivindicada reforma, el cap de llista ha assegurat que els socialistes estaran oberts a propostes de la resta de forces a l'Estat. "Ningú pot donar per fet que totes les seves reivindicacions i posicions seran acollides", ha assenyalat. El PSC i el PSOE volien començar aquest procés a la comissió per a l'actualització del model territorial que van impulsar al Congrés, on el PP ja ha rebaixat les expectatives i Podem ha rebutjat participar.

En un acte al migdia a Canovelles, Iceta ha insistit que els 39 últims anys han estat els més pròspers de la història d'Espanya, però també que "ha arribat el moment d'incorporar coses" a la CE que el 1978 no existien, "revisar coses coses que no han funcionat i encarar els reptes del futur". I en aquest sentit ha cridat els partits estatals a sumar-se a la reivindicació dels socialistes: "Només els que estimen de veritat la Constitució volen reformar-la perquè visqui molts i molts anys", els ha dit. També els ha deixat molt clar que per "arreglar el problema" a Catalunya cal estar "disposat a negociar, a pactar amb els altres".

Iceta ha reconegut que la seva proposta no és gaire "seductora" als ulls dels ciutadans, però ha garantit que, a diferència dels independentistes, sempre serà honest respecte al camí que plantegen per resoldre la qüestió catalana: "Serà difícil, pot ser llarg i haurem d'esforçar-nos molt".

El candidat socialista, rebut amb banderes de Cs

A Rubí, l'acte amb motiu del 6-D es feia a la plaça de la Constitució, tot i que Iceta ha fet les declaracions una mica més enllà. El motiu: seguidors de Cs han omplert el lloc amb banderes de la formació taronja –les del cor dividit entre les banderes catalana, espanyola i europea–. Això no ha impedit, però, que el líder del PSC rebés aplaudiments quan ha avançat posteriorment fins a la primera fila. Tampoc que es donés la imatge d'ell i l'alcaldessa de Rubí, la també socialista Ana María Martínez, flanquejats per banderes de Cs durant tot l'acte.

L'acte, de fet, havia estat denunciat per la CUP de Rubí davant la Junta Electoral. La formació entenia que la iniciativa, finançada per l'Ajuntament, es convertiria aquest any –per la proximitat amb el 21-D– en "un acte electoral pagat amb els calés de tothom". La JEC, però, va rebutjar prohibir-lo argumentant que és "un acte institucional que s'ha celebrat cada any" i que en la petició dels cupaires no es justifica que "aquest any tingui un contingut diferent que pugui comportar una certa connotació política".

stats