Minut a minut El 21-D i les seves conseqüències, en temps real

18:14

Pérez de los Cobos obvia en la candidatura a jutge del Tribunal d'Estrasburg que va ser militant del PP

Pérez de los Cobos, en una imatge d'arxiu Pérez de los Cobos, en una imatge d'arxiu

No sap ni anglès ni francès, però l'expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, vol ser jutge al Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg. A més de mentir sobre el seu coneixement dels idiomes que són llengua comuna a Europa, de los Cobos tampoc ha dit en la seva candidatura que va ser militant del PP entre el 2008 i el 2011.

Pérez de los Cobos és l'únic dels tres candidats proposats pel govern espanyol per ocupar la plaça de jutge reservada a l'estat que ha passat per alt el punt que fa referència a "llocs ocupats en partits polítics" en completar el currículum model per aspirar a ser jutge del tribunal amb seu a Estrasburg. Tant José Martín y Pérez de Nanclares com María Elósegui, els altres dos candidats, especifiquen que no pertanyen ni han ocupat cap càrrec en un partit polític. D'acord amb el Conveni Europeu de Drets Humans, els jutges han de tenir un "alt caràcter moral" i posseir les qualificacions requerides pel nomenament en l'alt càrrec judicial.

Fonts de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, que és qui ha d'escollir aquest dimarts el nou jutge, han declinat fer cap comentari sobre aquest punt. També han refusat respondre si aquesta qüestió va ser tractada durant l'entrevista que els membres de la comissió encarregada de l'elecció dels jutges van mantenir amb els tres candidats el 12 de gener passat. "La sessió va ser a porta tancada i la informació és confidencial", han assegurat a l'ACN les mateixes fonts. Des del Consell d'Europa expliquen que si els candidats no compleixen els requisits mínims, han de ser rebutjats per la comissió parlamentària que els avalua i afirmen que els tres candidats espanyols van ser acceptats i considerats aptes per optar al càrrec. El jutge que substituirà al Tribunal d'Estrasburg a Luis López Guerra es coneixerà, previsiblement, aquesta mateixa tarda.

Segueix tot el minut a minut

La veu del poble