Domènech prova d’esmenar la falta de fermesa en el debat

Acusa ERC i CDC d’atacar el seu projecte per “salvar els mobles”

Els arquitectes del projecte d’En Comú Podem ho admeten: el discurs que va utilitzar ERC contra la coalició d’esquerres en el bloc nacional del debat de TV3 va ser molt més dur del que esperaven. Tant, que fins i tot a Xavier Domènech el va agafar desprevingut, tot i que sabia perfectament que aquest era el flanc pel qual el podien atacar més. El seu argumentari per defensar el referèndum va quedar en un segon pla davant la interpel·lació sense treva del cap de llista dels republicans, Gabriel Rufián, que preguntava una vegada i una altra com pensava acordar el dret a decidir “amb el PSOE de Susana Díaz”. Entrar en el cos a cos amb ERC no forma part de l’estratègia de la campanya d’En Comú Podem, i Domènech ho va evitar. Això sí, a costa de quedar desdibuixat a l’hora de defensar la viabilitat del referèndum acordat.

Vint-i-quatre hores després, el cap de llista de l’esquerra alternativa va desplegar tota la maquinària per esmenar l’únic moment de la campanya, almenys per ara, en el qual ha flaquejat davant dels focus. Per una banda, En Comú Podem té la temptació de respondre amb contundència en veure’s com el principal blanc dels dards dels independentistes. Però per l’altra, no volen que es perdi de vista que el seu veritable objectiu és presentar-se com a alternativa al PP. Trobar l’equilibri no és senzill tenint en compte que tampoc volen donar arguments al PSOE -i d’aquí ve que no especifiquin públicament línies vermelles per pactar- perquè es negui a seure a negociar després del 26-J.

Un full de ruta en ‘standby’

Ahir, però, en la roda de premsa a l’agència Efe, era inevitable que Domènech busqués una confrontació calculada amb ERC i CDC perquè en l’imaginari col·lectiu no quallés la idea que el seu projecte nacional és ambigu o poc contundent. Va subratllar que, ara que els independentistes han detectat una fuita de vots sobiranistes cap a En Comú Podem, els caps de llista dels republicans i els convergents han centrat la campanya a preservar els seus resultats electorals en comptes de convertir el PP i la gran coalició en el gran enemic a batre.

“Potser pensen que poden salvar els mobles, però no estan defensant el país”, va sentenciar. Per a Domènech, resulta incomprensible que en comptes d’explicar les seves propostes, CDC i ERC s’hagin “obsessionat” a desacreditar la via del referèndum pactat que ell abandera i que considera que pot “desbloquejar” el procés sobiranista en el qual està immers Catalunya. En aquest sentit, va destacar que mentre s’esforcen a carregar contra una proposta que “saben que és viable” donen “poques explicacions” sobre el seu full de ruta independentista. Una via que, després del veto de la CUP als pressupostos, considera que està en “ standby ” i supeditat a la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al mes de setembre.

Domènech va advertir que és preocupant que CDC i ERC “neguin la realitat” i obviïn que en quatre anys els partits que formen part de les coalicions d’esquerres com la seva han aconseguit que “gairebé el 50%” dels espanyols defensin el dret a decidir dels catalans. La defensa del referèndum, va dir Domènech, estarà sobre la taula a l’hora de negociar un govern d’esquerres, i va advertir que seria “inexplicable” que CDC i ERC no donessin suport a un govern que “farà possible” el dret a decidir dels catalans. Tot i això, perquè aquest executiu sigui possible, el PSOE ha de voler pactar amb Units Podem, cosa que, pel que es desprèn de les paraules de Pedro Sánchez, que va vetar Iglesias com a president, els socialistes no preveuen. Domènech, però, va instar a no donar credibilitat a les paraules del líder del PSOE fins després del 26-J. No es va estar, però, de fer-li una advertència: la seva “indefinició” sobre si facilitarà la gran coalició o el govern d’esquerres és “insostenible”.

L’apel·lació al vot útil, reivindicant que només En Comú Podem amb aliança amb Units Podem garanteix que no hi haurà un govern de dretes, serà un dels missatges sobre els quals pivotarà la recta final de la campanya. Domènech ja va advertir, després de traspassar les línies vermelles que els periodistes li van posar ahir quan va pujar a l’autobús de campanya, que els atacs vindran “per totes bandes”. La campanya és per a ell més dura que la del 20-D. És el preu que cal pagar per ser el favorit.

Més continguts de