Domènech: "El procés sobiranista està bloquejat"

El cap de llista d'En Comú Podem demana el vot als socialistes que volen un govern d'esquerres i als votants d'ERC decebuts

Apel·lar al vot útil per forçar un govern d'esquerres a Espanya. Aquest serà el 'leitmotiv' de la recta final de la campanya d'En Comú Podem. El cap de llista, Xavier Domènech, ha demanat aquest dimarts des de Tarragona el suport de tots els votants socialistes que no volen que el seu vot serveixi per apuntalar un govern del PP, però també d'aquells ciutadans que es consideren d'esquerres progressistes que estan cansats de veure com ERC vota amb CDC i "al costat del PP" mesures com la de seguir subvencionant les escoles de l'Opus dei.

La coalició d'esquerres, més enllà de buscar agrupar vots dels socialistes desencantats, busquen també el suport d'independentistes decebuts amb el Govern de Junts pel Sí. "El procés independentista s'ha autodestruït". Aquest és el diagnòstic que ha fet el sociòleg i economista Manuel Castells aquest dimarts al matí en una roda de premsa amb Domènech. La trencadissa de Junts pel Sí i la CUP, el "desgavell intern" de l'ANC i la "descomposició" de CDC són, segons Castells, els tres factors que han acabat amb el moviment independentista. Domènech s'ha apuntat al carro tot afegint que "el procés sobiranista està bloquejat", almenys fins al mes de setembre, i que ja no està sent liderat per la societat.

De fet, Castells ha assegurat que el procés "només es manté viu per Puigdemont", que, al seu judici, mostra "sensatesa i solidesa" però que ha " aparcat la independència en 18 mesos" perquè ja "no se la creu ningú".

El cap de llista d'En Comú Podem també ha advertit que hi ha dirigents del PSC "que saben perfectament" que el desbloqueig al conflicte territorial entre Catalunya i Espanya passa pel dret a decidir "i no per portar el Senat a Barcelona". En aquest sentit, ha lamentat que el discurs del PSC quedi "atrapat" en l'actual dialèctica del PSOE i ha insistit que aquesta "imposició" ha acabat portant els socialistes catalans a obtenir els pitjors resultats de la seva història en unes generals.

Castells ha assegurat que el bipartidisme que representen el PP i el PSOE no dóna resposta a la triple crisi econòmica –econòmica, social i institucional– que viuen Catalunya i Espanya. Tot i que ha assegurat que parla des de la independència, ha reconegut que En Comú Podem, que beu del moviment del 15-M, sí que posa sobre la taula solucions per resoldre aquests tres flancs.

Propostes per canviar el model productiu

Domènech ha presentat aquest dimarts les seves propostes per avançar cap a un canvi de model productiu basat en un nou model econòmic "per sortir de la crisi de manera més justa i econòmicament i ecològicament més sostenible". Entre les mesures proposades hi ha un pla de transició energètica, un pla de reactivació de les energies renovables i un pla de nova ocupació que aportarien al conjunt de l’estat espanyol 400.000 nous llocs de feina i 176.000 a Catalunya, amb la inversió de 15.000 milions d'euros durant la pròxima legislatura. També ha apostat per la retirada del decret d’autoconsum, la prohibició del 'fracking' i el tancament gradual de les nuclears fins a l'any 2020.