Batet anuncia que el PSC impulsarà les iniciatives parlamentàries per cessar el cap de l'Oficina Antifrau

La cap de llista socialista demana també la dimissió de Mariano Rajoy i el ministre Fernández Díaz

Núria Orriols
3 min
Batet anuncia que el PSC impulsarà les iniciatives parlamentàries per cessar el cap de l'Oficina Antifrau

BarcelonaIniciar totes les accions necessàries perquè cessi el cap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i reclamar la dimissió del president espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre Jorge Fernández Díaz. Després de la filtració d'una conversa entre el ministre i De Alfonso sobre com treure draps bruts als partits independentistes, aquesta ha estat la reacció de la cap de llista del PSC, Meritxell Batet, que ha titllat els fets de "gravíssims" i "inadmissibles". Així, ha anunciat que els socialistes, com a grup parlamentari, iniciaran les accions corresponents per demanar el cessament del director de l'Oficina Antifrau.

"Ha actuat amb negligència notòria i greu", ha asseverat en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies, un comportament que permet al Parlament, per llei, cessar el director d'Antifrau. És per això que el PSC demanarà avui mateix la convocatòria de la comissió d'afers institucionals de la cambra catalana perquè comparegui De Alfonso i doni les explicacions pertinents.

Ha de ser cessat per tres motius, ha apuntat Batet. Primer, pel contingut de les converses mantingudes; segon, per trencar la confidencialitat en l'exercici de les seves funcions; i tercer, per haver acusat el PSC, en declaracions a TV3, d'estar al darrere la filtració i haver revelat que hi ha una investigació en marxa sobre els socialistes. "El seu comportament pot ser constitutiu de delicte", ha dit Batet.

A més, la cap de llista socialista també ha demanat la dimissió del president en funcions, Mariano Rajoy, després que transcendís aquest matí que tenia coneixement de les converses. Tal com ja va fer ahir, ha insistit també en la dimissió de Fernández Díaz.

"[Rajoy] ha d'aclarir si ho sabia i si cessarà el ministre. Cal assumir totes les responsabilitats polítiques de forma immediata", ha considerat Batet, que ha admès que els fets tindran influència en la campanya electoral i els resultats dels comicis. Ara bé, no ha volgut valorar a qui beneficiarà aquesta filtració.

"Hi ha finalitat política i està en joc la separació de poders. És inevitable que tingui incidència en la campanya però és lamentable que acabi condicionant els resultats", ha assegurat.

Instrumentalització de les institucions

La cap de llista socialista, que no ha volgut titllar la conversa de "guerra bruta", ha criticat que es faci ús "partidista" de les institucions i ha posat de manifest que és la manera de fer habitual del Partit Popular, la qual cosa, ha assegurat, posa "en perill" la democràcia.

"No és cap novetat en aquest govern, ho ha fet amb la Fiscalia, la UDEF, l'Agència Tributària [...], però això no li treu gravetat a l'assumpte", ha dit.

També ha deixat clar que el partit socialista no tenia coneixement que existien converses entre el ministre i De Alfonso, tampoc amb altres polítics (el cap d'Antifrau va dir ahir que parlava de forma habitual amb diferents càrrecs). El que sí que ha garantit és que aquest tipus de pràctiques s'acabaran si Pedro Sánchez arriba a la Moncloa.

Accions legals per acusar el PSC

D'altra banda, Batet també ha dit que el PSC estudiarà si pot prendre mesures legals en contra del director de l'Oficina Antifrau per insinuar que darrere de la filtració de la gravació al diari Público hi podia haver els socialistes. També ha considerat que ha incomplert el seu deure de reservar la confidencialitat de les seves investigacions quan va dir que Antifrau estava investigant el PSC.

stats