Batet proposa una reforma constitucional que reconegui els "drets històrics" de Catalunya

La candidata socialista agafa la bandera del "catalanisme clàssic" per atraure el vot moderat. També proposa l'impuls d'un nou Estatut després d'un canvi a l'Estat en sentit federal

Núria Orriols
5 min
Batet: "Si segueix el ritme de saqueig del PP, Espanya es quedarà sense sistema de pensions el 2018"

BarcelonaRenovar el pacte constitucional per donar sortida al procés independentista. Aquest ha estat el tema que ha posat sobre la taula aquest dijous a la tarda, a Gavà, davant un centenar de persones, la candidata del PSC, Meritxell Batet. Els socialistes han volgut escenificar la necessitat de nous pactes socials, territorials, econòmics, de gènere i generacionals en una trobada liderada per quatre dones: la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i la mateixa cap de llista.

Batet ha agafat la bandera de "catalanisme clàssic" per erigir el PSC com l'únic partit que encara vol "modernitzar" Espanya (ara que Unió no forma part de l'oferta electoral en aquest 26-J), en un intent d'atraure el vot moderat en aquests comicis. Batet ha defensat que el nou acord territorial sigui en sentit "federal", posant "per damunt de tot" el diàleg i la capacitat d'arribar a acords. "Cal enfortir l'autogovern de les autonomies per millorar l'estat del benestar", ha expressat la candidata socialista, a més de prometre que la nova Constitució recollirà les diferències i els "drets històrics de Catalunya".

"Defensem la convivència amb el reconeixement de la diferència", ha dit Batet, que ha afirmat que, un cop s'aprovi la reforma federal de la Constitució i es ratifiqui en referèndum, des de Catalunya s'impulsarà també un nou Estatut.

Ha enumerat les mesures que s'inclouran en la modificació de la carta magna: rebaixar la conflictivitat institucional amb la clarificació de les competències de les autonomies i l'Estat, assegurar els principis d'ordinalitat i solidaritat en el sistema de finançament, un Senat que representi les comunitats i es contribueixi en el "co-govern", el reconeixement dels drets històrics de la Constitució. Així, Batet ha vaticinat que totes les opcions acabarien acceptant que la reforma federal és la millor solució al conflicte territorial.

Granados no vol parlar més d'"identitats i banderes"

La portaveu socialista al Parlament, Eva Granados, ha criticat que "es parli tant" a Catalunya del conflicte territorial i no de polítiques socials. "Jo no he vingut a fer política per parlar de banderes sinó de redistribució de la riquesa, ha dit, i ha afegit que l'objectiu de CDC és mantenir-se al "poder" i que, per tant, faran "durar" el procés independentista tant com els convingui. És per això que ha cridat a votar socialista a Espanya però més a Catalunya per "passar de pantalla" i deixar de parlar d'identitat. "Hi ha una comunió d'interessos entre dreta catalana i espanyola", ha dit, "la dreta es dóna la mà en temes socioeconòmics", ha conclòs.

"La majoria absoluta del PP és el millor somni de tots els independentistes", ha dir Granados, ja que provoca que a Catalunya la confrontació sigui "més fàcil". Per a la socialista, el missatge independentista funciona perquè equiparen Espanya als populars i com que el partit de Mariano Rajoy és "tan dolent" tothom vol marxar de l'estat espanyol, ha raonat. Ara bé, ha remarcat que hi ha una altra Espanya possible, la del PSOE i Pedro Sánchez.

Batet: "Si segueix el PP, Espanya es quedarà sense sistema de pensions"

El PSC ha dedicat aquest matí de dijous a parlar del sistema de pensions. A la seu de la UGT a Barcelona, en una sala plena de gom a gom amb unes dues-centes persones, Batet ha carregat contra el PP per haver "saquejat" el fons de reserva de la Seguretat Social, ja que ha remarcat que quan van marxar els socialistes del govern hi havia 67.000 milions d'euros i ara n'hi ha menys de la meitat.

A més, ha afegit, el PP pretén ara treure'n 17.000 milions més per donar la paga extra als pensionistes. "Si segueix aquest ritme de saqueig del PP, Espanya es quedarà sense sistema de pensions", ha sentenciat. Una situació, ha dit, que "li és igual" al Partit Popular, perquè no creuen en el model públic de jubilació.

D'aquesta manera, la cap de llista socialista ha assegurat que si el PP torna a governar Espanya, el sistema de pensions està en risc. Una tesi que també ha abraçat el flamant secretari general de la UGT, Camil Ros, que ha afirmat amb contundència que "el que posa en perill el sistema de pensions no és la demografia, sinó els governs del PP". Així, ha defensat que amb un mercat de treball amb salaris no precaris el sistema pensions és "viable".

Per compensar la falta d'ingressos al sistema de pensions, els socialistes proposen una via "complementària" per finançar el sistema seguint el model francès. Volen impulsar un impost "temporal, específic i finalista" que gravi les grans fortunes i augmenti el fons públic per pagar les pensions.

A banda de carregar contra el PP, Batet també s'ha dirigit a Units Podem. La dirigent socialista ha tornat a demanar a la formació de Pablo Iglesias que abandoni el referèndum sobre la independència de Catalunya, "que no resol res", i parli de polítiques socials, pensions, educació i sanitat.

Davant les preguntes del públic, Batet ha hagut de respondre sobre la política de pactes que mantindrà el PSOE després del 26 de juny. "No pactarem amb el PP", ha contestat taxativa, "som la seva alternativa, les nostres polítiques són oposades a les que ells defensen", ha afegit. "El problema no és Mariano Rajoy ni les seves sigles, són les polítiques. No ha resolt res que estigui pendent a Espanya", ha conclòs. Ara bé, la socialista ha estat ambigua en el cas de Ciutadans i no ha respost si anirien a buscar Albert Rivera un cop passat el 26-J. Després del 20-D, ha dit Batet, el PSOE va "prioritzar les polítiques del canvi" i es va asseure amb "totes les forces polítiques". "Podem no va voler negociar. Van prioritzar els interessos partidistes i es van desentendre de les emergències socials", ha dit.

El col·loqui ha conclòs amb la intervenció de l'exdiputada socialista al Congrés i exportaveu de la comissió del Pacte de Toledo Isabel López Chamosa, que ha reivindicat el PSOE com el partit que "més sap" de pensions i ha criticat Podem per no saber que el que promet al programa electoral no és possible –ha assegurat–, i ha vaticinat que no ho complirà –Podem proposa rebaixar més l'edat de jubilació, quan Chamosa ha assegurat que cada any que es redueix costa 5.000 milions d'euros.

Les propostes del PSOE

A banda de l'impost complementari per finançar les pensions, el PSOE proposa una bateria de mesures dirigides a augmentar el poder adquisitiu, progressivament, dels pensionistes. Volen incrementar les bases mensuals de cotització dels contractes d'aprenentatge i formació per millorar la pensió futura dels joves, reforçar el fons de reserva i millorar-ne la regulació, reconèixer dos anys extres de cotització a la Seguretat Social de les dones que són mares per millorar la seva pensió i derogar la reforma laboral, entre altres mesures.

stats