Sánchez obre foc en campanya extremant l'agressivitat contra Iglesias

El candidat socialista titlla Iglesias de "vell comunista" i es reivindica a si mateix com "l'únic que ha fet nova política"

Dani Sánchez Ugart
3 min
Pedro Sánchez en l'arrencada de campanya / EFE

MadridPedro Sánchez no té més remei que arriscar en campanya. El candidat socialista a ocupar la Moncloa en les eleccions del dia 26 s'ha llevat aquest dijous amb a pitjor notícia: el 'sorpasso' d'Units Podem que constata el CIS el deixa en una posició de feblesa desconeguda fins i tot per a un candidat acostumat a rebre clatellades. Per això Sánchez ha arrencat la campanya amb les ungles esmolades i apuntant amb decisió a Pablo Iglesias.

Si en les últimes setmanes el líder d'Units Podem ha intentat prendre-li l'etiqueta de socialdemòcrata, en el primer míting de campanya, Sánchez ha contraatacat recordant a Iglesias que "la socialdemocràcia no es ven per catàleg", en al·lusió al programa d'Units Podem, presentat com un catàleg d'Ikea. A més, ha intentat pagar-li amb la mateixa moneda per arrabassar-li l'etiqueta de la renovació: "Els únics que hem fet nova política en aquests últims cinc mesos hem estat nosaltres". Abans, en un acte de la revista 'Mongolia', Sánchez havia titllat Iglesias de "representant de la falç i el martell" i de "vell comunista".

Sanchez té mala peça al teler. Sabedor que si els presagis del CIS es confirmen es veurà condemnat a renunciar al càrrec i deixar que sigui un altre qui piloti el projecte, el líder socialista ha demanat que "no es parli de sondejos ni de cadires" en campanya, sinó de polítiques i de propostes. El líder socialista té la pressió del seu partit no només per mantenir el tipus davant l'embat de Podem, sinó també per refermar-se com a alternativa al candidat a la reelecció, Mariano Rajoy. Encara ressona el "només ens val guanyar" que li va etzibar la presidenta andalusa, Susana Díaz, en el comitè federal de fa unes setmanes, i sona avui més a quimera que mai.

El PSOE ha triat arrencar la campanya al madrileny barri de Chueca, a la plaça Pedro Zerolo, dedicada al polític socialista mort fa un any, i Sánchez ha aprofitat per anunciar que aprovarà una llei contra l'homofòbia si guanya les eleccions. Malgrat els intents del partit d'insuflar optimisme en les bases, el fracàs del 20 de desembre encara cou, i la decepció per no haver aconseguit formar govern durant la legislatura curta afegeix sal a la ferida. La gran estàtua de flors formant la paraula 'sí' que ha presidit l'acte dels socialistes contrasta amb les cares de desànim dels pocs centenars de militants que s'hi han aplegat.

Sánchez ha volgut carregar el mort a Iglesias per haver "bloquejat" el canvi a Espanya, perquè el que volia era "controlar els jutges i els espies". A més, ha assegurat que els socialistes són "els únics que poden assegurar" que es produeixi i els únics que "van entendre el missatge dels ciutadans, que van demanar-nos que ens deixéssim de l''i tu més'". Immune al desànim, Sánchez ha arribat a assegurar que el PSOE està "en millors condicions" de fer possible aquest canvi.

Però el candidat socialista tampoc ha oblidat l'actual inquilí de la Moncloa, a qui ha acusat d'haver causat "el patiment" dels espanyols amb les retallades en educació i sanitat: "Rajoy diu que és un polític previsible. I té raó: si guanya, previsiblement hi haurà més corrupció i més retallades a Espanya".

El partit ha dissenyat una campanya ambiciosa, que tancarà a Sevilla, on encara es recorden els mítings plens d'eufòria que posaven punt final a les campanyes de Felipe González, i on rebrà el suport de Díaz, que enterrarà la destral de guerra durant la campanya. Per a l'arrencada s'ha envoltat del portaveu socialista a l'assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, i la secretària general del PSOE de Madrid, Sara Hernández, dos dirigents fidels al líder dels socialistes. Entre el públic l'acompanyava també l'exlíder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba.

stats