24-M: EL PROGRAMA D'ESQUERRES

Hi haurà taxa turística i un pla social, però no quotes

Les primeres converses entre el PSIB, MÉS i Podem han servit per marcar les regles de l'acord, que es tancarà abans del 23 de juny i es negociarà per separat a cada institució

Les primeres converses mantingudes entre el PSIB, MÉS i Podem han servit per concretar els primers punts d'acord sobre el programa a desenvolupar, però sobretot per marcar quines seran les regles de joc de la negociació i del funcionament de les noves institucions. Hi haurà taxa turística, i aviat, com també una mena de pla de xoc social, però no hi haurà quotes per repartir-se les conselleries i els departaments de les institucions, s'incorporaran als executius membres externs als partits, però no simplement tècnics, i es marcaran fites per a més enllà d'aquesta legislatura, amb estratègies amb un termini mínim de vuit anys. 

Són les primeres qüestions en les quals s'han posat d'acord les tres forces, de manera que han comprovat que no hi ha diferències programàtiques insalvables entre ells, encara que sí diferències. També existeix consens per no allargar gaire les negociacions i el calendari establert marca que hi ha d'haver acord definitiu abans del 23 de juny, data prevista per a la constitució del nou Parlament. A partir d'ara les negociacions seran a tres bandes, amb la presència de totes les forces, però hi haurà diferents equips de negociació per cada institució. No es tancarà un acord global, almanco fins que no hi hagi tancat un programa per a cadascuna. Per als municipis, que es constitueixen el 13 de juny, hi ha més pressa.

MÉS i Podem consideren irrenunciable l'aplicació d'una taxa turística. En el seu programa, el PSIB condicionava això al fet que no es pogués obtenir un millor finançament per part de Madrid. Davant la dificultat d'això darrer i la posició dels altres, els socialistes ja han deixat caure que es pot parlar d'una aplicació sense esperar-ne més. La taxa turística representa l'obtenció directa de fons públics i les tres forces són conscients que és la primera eina que tenen per tenir més marge pressupostari de manera ràpida. Per això es vol que en el programa de governabilitat ja quedi fixat el model d'aplicació i el termini per començar a cobrar-la, tan aviat com sigui possible.

També hi ha coincidència en la necessitat d'aplicar, com a primera mesura del nou Govern, un pla de cobertures contra l'exclusió social. Les tres forces duien això en el seu programa, qüestió que s'ha vingut a anomenar un "pla de rescat" per a les persones. Hi pot haver més renda mínima, amb més doblers i que arribi a més gent. Una qüestió en la qual hi pot haver més xocs és en la política fiscal. Podem és qui ha concretat més la seva mesura d'augmentar tipus en el tram autonòmic de l'IRPF, i els socialistes no n'han parlat, encara que poden acceptar més progressivitat. En l'impost ambiental que proposa el PSIB per a grans empreses contaminants sí que existeix consens.