MÉS guanyà a set barris de Palma i fou la segona força a 21

El PSIB recupera 17 dels seus feus tradicionals pel daltabaix del PP, que perdé un terç dels districtes on s'havia imposat al 2011

MÉS protagonitzà el gran salt electoral a Palma en les eleccions municipals del passat diumenge i guanyà per primera vegada a set barris de la ciutat: Cort, Sindicat, la Missió, el Jonquet, Son Sardina, Arxiduc i Sant Jordi. A més, la candidatura encapçalada per Antoni Noguera esdevingué la segona força més votada a altres 21 dels 78 districtes electorals en els quals es divideix Palma. En total, l'esquerra recuperà 24 barris perquè el PSIB recuperà 17 dels seus feus tradicionals, pel daltabaix del PP, que perdé un terç dels barris on s'havia imposat a les eleccions de 2011. En aquella ocasió, els populars havien guanyat tots els districtes de Palma (78) excepte a dos, que quedaren en mans socialistes: Son Roca i Son Ximelis.

L'impuls dels ecosobiranistes, tercera força a Cort amb un total 23.831 vots (15,74%), es concentra en la victòria en barris del centre com Cort (22,5%), Sindicat (25,6%) i la Missió (26,8); en un empat amb el PP al Jonquet (22,5%) i Arxiduc (25,5); i en nuclis com Son Sardina (31,3%) i Sant Jordi (32,2), on ja havien obtingut bons resultats. La victòria de la coalició a tres barris del centre, i n'és la segona força a molts més a un graner habitual del PP, s'explica pel canvi de població que s'hi està produint a la zona, amb l'arribada de més població jove, un efecte que ja es comprovà a les passades eleccions europees.

En tot cas, els bons resultats dels ecosobiranistes es reparteixen per tots els districtes perquè encara és més significatiu que MÉS esdevingui la segona força a altres 21 districtes electorals, ocupant posicions que eren dels populars i socialistes. És una mostra de la consolidació i estirada de la coalició entre el vot urbà. A més dels seus resultats a Palma, MÉS es converteix en primera força a Manacor o a Ciutadella, la segona a Marratxí, ha duplicat els vots a Llucmajor, ha entrat amb dos regidors amb una altra coalició a Calvià, i de la mateixa manera és la segona llista a Maó.

A Palma, la llista del PSIB encapçalada pel José Hila ha perdut uns 10.000 vots però recupera la victòria a 17 barris que perdé l'any 2011 a mans del PP: Son Peretó (24,8%), Son Cotoner (24,9), Cas Capiscol (24,7), Son Oliva (26,6), la Indioteria urbana, (28,9), Mare de Déu de Lluc (25,7), Son Cladera (26,4), el Vivero (23,7), Rafal Nou (26,9), Rafel Vell (23,9), Son Fortesa Nord (25), Son Fortesa Sud (23,2), Son Gotleu (35,5), Can Capes (30,7), Soledat Nord (26,3), Nou Llevant (28,6) i l'Arenal (26,9). A més, manté els seus dos graners tradicionals de Son Roca (38,4%) i Son Ximelis (41,4). Es tracta en la seva majoria de barris molt poblats, la qual cosa ha permès als socialistes mantenir-se com a segona força a Cort tot i obtenir els pitjor resultats en unes eleccions municipals.

Ciutadans, segona força a barris del PP

Tot ho explica el daltabaix del PP, que perdé a Palma 30.000 vots després de caure vint punts. Els populars s'imposaren a 52 barris però molt lluny dels aclaparadors suports aconseguits fa quatre anys, que en els alguns casos havien superat el 60%. Diumenge passat, la llista de Marga Durán tingué el seu millor resultat al disctricte de Jaume III, amb un 47,9% dels vots. Allà s'observa que és a Palma on Ciutadans li ha restat més vots al PP perquè esdevé la segona força amb un 15% dels vots. La formació que lidera Albert Rivera ha fet el mateix a altres set barris del PP com Sant Agustí, Cala Major, Porto Pí, la Bonanova, Gènova, Son Armadans, Son Rapinya i Son Xigala. No ha sigut segona força a cap barri on hagi guanyat l'esquerra.

Som Palma, marca de Podem a les municipals que ha irromput amb cinc regidors a Cort però obtenint u ns 8.000 vots menys que la formació a les autonòmiques, no ha aconseguit guanyar a cap barri, però sí n'és la segona força a deu. Ho aconsegueix a alguns del centre de la ciutat com Sindicat, i s'explicaria igualment per la incorporació de votant jove en aquesta zona, al Jonquet, i feus tradicionals socialistes com Son Roca, Son Ximelis, La Indioteria urbana, Rafal Nou, Son Fortesa Nord. També ho fa al Terreno, el Molinar i les Meravelles, on guanyà el PP.