La desfeta del PP balear provoca dimissions i retrets interns a Bauzá

L'expresident Cañellas qüestiona el dirigent i apunta el seu relleu

L’endemà de la desfeta electoral del PP balear arriba la previsible crisi interna. La pèrdua de 15 escons i quatre de cada deu vots, la desaparició de les majories absolutes a les principals institucions, que deixa la porta oberta a pactes d’esquerra arreu, comença a tenir conseqüències en les files populars. El fins ara president del Consell d’Eivissa, Vicent Serra, va dimitir ahir mateix com a president de la formació en aquesta illa. A més, es varen començar a sentir les primeres veus internes que assenyalen el president del partit a les Illes i del Govern, José Ramón Bauzá, com a principal responsable d’una derrota que deixa el PP amb els pitjors resultats de la seva història a l’Arxipèlag.

Fou l’expresident del Govern i del PP balear Gabriel Cañellas el primer a posar el dit a la llaga i a demanar als dirigents actuals del seu partit que reflexionin “si cal deixar pas a altres persones” després del “fracàs rotund” a les eleccions de diumenge. El PP no només perdrà el Govern perquè les tres forces d’esquerres (PSIB, Podem i MÉS) podran assolir la majoria absoluta amb un pacte, sinó que la mateixa situació es podrà repetir als consells de Mallorca, Menorca i Eivissa, i en ajuntaments importants, incloent-hi els de Palma, Eivissa, Maó i Ciutadella.

Cañellas, que fou president de Balears entre 1983 i 1995, manté una important projecció dins el PP, sobretot en sectors que se solen etiquetar com a ‘regionalistes’ i que tenen una importància relativa en l'àmbit municipal a Mallorca. Bauzá el va utilitzar en campanya per intentar reactivar aquests sectors, però a la vista del resultat no es pot dir que l’operació fos un èxit. Ara, després de la derrota, defensa que “algú ha d’assumir la responsabilitat, no un de sol”. En declaracions a la cadena Cope, també va dir que cal un altre “tarannà, altres mètodes, amb gent més propícia per arribar a les persones”. L’expresident va sentenciar que el PP tindrà un paper “testimonial” a les principals institucions i serà “un titella d’El Pi”, una formació regionalista, en determinats ajuntaments.

No és l'única crítica interna que rep Bauzá. Batles de la formació, alguns dels quals han mantingut diferències amb el seu president, també el qüestionen, tot i que molts d’ells han sortit malparats d’aquestes eleccions. Ahir ho va fer el de Santanyí, Llorenç Galmés, un dels pocs que ha incrementat suports. L’altre que també ha millorat resultats, el de Campos, Sebastià Sagreras, reconeixia un rebuig cap a José Ramón Bauzá del seu votant municipal.

Amb una dimissió sobre la taula i crítiques internes, Bauzá afronta avui la primera reunió de la direcció després de la derrota. El president ha anat configurant-se un partit a mida i havia convertit en intranscendents aquestes cites. Però els moviments que es comencen a produir fan presagiar que la d’avui no serà una executiva més. Bauzá va avançar la nit electoral que no tenia intenció de dimitir i que l’enfonsament del partit no era només responsabilitat seva sinó “de tots”.
A l’esquerra, en canvi, es comença a parlar de pactes, encara que els primers contactes per negociar no es preveuen fins demà. El líder de MÉS, Biel Barceló, tercera força de l’esquerra, va avançar ahir que tant ell com els caps de cartell al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Palma estan en condicions de “liderar el que faci falta”.