ELECCIONS MUNICIPALS
Portada 25/05/2015

El PP perd 136 regidors i 62.432 vots respecte de fa quatre anys als ajuntaments

Els populars s'estavellen a les principals ciutats de Mallorca: a Manacor perden més de 3.200 vots, 2.083 a Marratxí i 1.707 a Calvià

Mercè Pinya
5 min
regidors

Palma136 regidors i més de 62.400 de vots s'ha deixat el Partit Popular en aquestes municipals respecte de les de fa quatre anys, i han suposat la pèrdua més important de poder municipal dels conservadors.

El PSIB-PSOE esmorteeix la pèrdua i la inèrcia estatal de manera considerable, a diferència del PP. Tot i que segueix la tendència iniciada el 2007, quan tenia 218 regidors i 124.000 vots. Ara en té 179, de 84.647 sufragis.

De fet, MÉS és també a les eleccions municipals el gran guanyador, ja que creix de manera espectacular perquè passa dels 63 regidors que sumà el PSM i el PSM de Menorca fa quatre anys, als 108 que ha obtingut ara.

També creix El Pi, comparat amb els seus antecessors, Convergència per les Illes i la Lliga Regionalista. Suma 22 regidors i més de 8.300 vots en comparació amb 2011.

El PP s'estavella a tots els grans municipis de Mallorca

La desfeta del PP és resultat també d'haver perdut les seves grans places a la Part Forana de Mallorca. De fet, no ha aconseguit conservar cap de les majories absolutes que tenia a les principals ciutats de l'illa. Calvià i Inca passen a mans dels socialistes; a Manacor la força més votada passa a ser MÉS amb uns resultats històrics; Marratxí queda a mans d'un possible pacte d'esquerres on MÉS és la segona força més votada; i Llucmajor queda igualment a l'espera d'un acord que podria ser o bé amb l'esquerra (PSIB, MÉS i Sí se puede Llucmajor, o bé El Pi podria decantar la balança entre un govern de centredreta o de centreesquerra).

El PSIB aguanta bé a Calvià i Inca

El PSIB a Calvià ha millorat molt lleugerament els seus resultats pel que fa al nombre de vots, ja que puja 116 sufragis. Però cal tenir en compte que aquest registre es produeix en un context de desgast important dels grans partits estatals, que els socialistes aguanten més que bé, mentre que el PP de Manuel Onieva passa dels 7.289 als 5.589 vots, és a dir una caiguda significativa que, unida a l'impuls de noves formacions que el 2011 no existien o que, com el cas d'esquerra unida i MÉS no compareixien unides, ha provocat la pèrdua de 5 regidors, ja que passa dels 14 als 9.

Per aquest motiu és especialment significatiu el resultat dels socialistes calvianers, que pugen vots en un context de davallada del seu partit, i que resisteixen l'empenta de Podem, Sí se puede Calvià, que amb 1.672 sufragis aconsegueix 2 regidors. Els socialistes de Calvià, a diferència d'altres indrets, han aconseguit mobilitzar els votants que havien tingut les dues darrers convocatòries, tot i quedar lluny d'aquells anys daurats de Margarita Nájera, amb 12 regidors el 1999.

D'aquesta manera, es pot afirmar sense por d'equivocar-se que Podem a Calvià ha mobilitzat, en general, un elector nou que o havia abandonat les urnes feia temps o forma part dels grups de població més jove.

A la capital del Raiguer el PP també pateix un retrocés demolidor, on perd 5 regidors i 1.835 vots. El PSIB-PSOE, per contra, ha concentrat el vot que desitjava un canvi i ha crescut amb més de 800 vots. També creix significativament MÉS, on a Inca suma més de 600 vots i puja un regidor respecte del PSM-IV-ExM el 2011. L'absència d'una candidatura vinculada a Podem ha afavorit la concentració del vot a les opcions socialista i econacionalista.

Manacor: el PP perd 3.255 votants

La derrota popular a Manacor és aclaparadora perquè els conservadors perden la majoria absoluta i deixen pel camí fins a 6 regidors i 3.255 vots. És evident en aquest cas que part dels votants d'Antoni Pastor el 2011 s'han transvasat a la candidatura d'El Pi, que ha quedat com a segona o tercera força - a Manacor els resultats oficials no els donarà a conèixer la Junta Electoral fins dimecres-. Emperò no tots, ni de bon tros, ja que amb els resultats que ha oferit el ministeri de l'Interior - a l'espera de ser confirmats dimecres- la llista de Catalina Riera només ha sumat 771 vots més si ho comparam amb els que aconseguiren Alternativa Liberal de Manacor (ALM) i la Lliga Regionalista juntes ara fa 4 anys. Per tant, s'intueix que molts dels votants de Pastor no han volgut donar suport a Pedro Rosselló i no han anat a votar.

MÉS per Manacor – Esquerra Republicana és indubtablement el gran vencedor d'aquestes eleccions, ja que ha aconseguit situar-se com a primera força més votada al municipi, amb un resultat històric que li atorga més de 900 vots més que els que van treure el PSM-IV-ExM i Esquerra el 2011. En aquest municipi l'aparició d'una candidatura vinculada a Podem, Volem, que ha aconseguit un regidor, i la llista de Guanyem no han impedit que la candidatura de Miquel Oliver hagi escalat posicions fins a situar-se dalt de tot.

El PSIB aguanta bé a Calvià i Inca

El PSIB a Calvià ha millorat molt lleugerament els seus resultats pel que fa al nombre de vots i puja 116 sufragis. Però cal tenir en compte que aquest registre es produeix en un context de desgast important dels grans partits estatals, que els socialistes aguanten més que bé, mentre que el PP de Manuel Onieva passa dels 7.289 als 5.589 vots, és a dir una caiguda significativa que, unida a l'impuls de noves formacions que el 2011 no existien o que, com el cas d'esquerra unida i MÉS, no compareixien unides, ha provocat la pèrdua de 5 regidors i es passa dels 14 als 9.

Per aquest motiu és especialment significatiu el resultat dels socialistes calvianers, que pugen vots en un context de davallada del seu partit, i que resisteixen l'empenta de Podem, “Sí se puede Calvià”, que amb 1.672 sufragis aconsegueix 2 regidors. Els socialistes de Calvià, a diferència d'altres indrets, han aconseguit mobilitzar els votants que havien tengut les dues darrers convocatòries, tot i quedar-se lluny d'aquells anys daurats de Margarita Nájera, amb 12 regidors el 1999.

Marratxí, en mans de l'esquerra

La pèrdua de votants del PP a Marratxí, on el PP governava amb majoria absoluta, és també estrepitosa: 2.083, és a dir 5 regidors menys. Aquí MÉS també creix de manera molt important i se situa com a segona força política gràcies al suport de 1.721 votants nous que el 2011 no apostaren pel PSM-IV-ExM. Igualment creix el PSIB-PSOE en aquest municipi, on és tercera força i suma un regidor més i 266 vots.

Emperò si hi ha una formació que creix a Marratxí és Guanyem, que irromp al Consistori amb 3 regidors i 1.987 vots, quan la candidatura d'Esquerra Unida no aconseguí representació, ja que només arreplegà 397 votants ara fa quatre anys.

No ha convençut, per contra, la unió entre els Independents per Marratxí i El Pi, que han restat 811 vots a la candidatura dels independents i la de CxI quan, fa 4 anys, es presentaren per separat. IMA ha fet històricament de partit frontissa, pactant indistintament amb PP o PSIB-PSOE, força que perd ara, ja que PSIB-MÉS i Guanyem podran formar govern si arriben a un acord sense que siguin necessaris.

Marratxí no només ha deixat de donar suport al PP de Tomeu Oliver, sinó que és el municipi de Mallorca que més ha castigat José Ramón Bauzá al Parlament, amb una diferència de vots a les eleccions municipals respecte de les autonòmiques del 25%, més de 1.400 vots. [CONSULTA AQUÍ EL LLISTAT DE LA DIFERÈNCIA DE VOTS MUNICIPI PER MUNICIPI]

stats