Palma: Podem, la segona força al Parlament i la meitat de tots els seus vots

Durán (PP) és igual de castigada que Bauzá, Hila (PSiB) manté millors resultats que Armengol però perd 10.000 sufragis, MÉS fa l'estirada i dobla els seus suports, i la marca Som Palma pateix la confusió amb Guanyem

La resposta de l'electorat a Palma, vot urbà que representa un terç del de Balears, respongué amb diferents impulsos a les eleccions municipals i autonòmiques. Podem té en Ciutat el seu graner de vots i és més fort en les votacions al Parlament a costa dels socialistes, Durán paga la defenestració de Mateu Isern i s'enfonsa amb el PP de Bauzá, i MÉS fa la gran estirada que necessitava a Palma. De la mateixa manera que a la resta de les principals institucions, l'esquerra té majoria absoluta a Cort (16 de 29 regidors) per articular una alternativa a la dreta. No obstant això, els resultats presenten diferències significatives, que s'expliquen tant per dinàmiques internes i de lideratges dels partits com per la diferent correlació entre les forces que hi ha a Ciutat.

El canvi més substancial és que Podem esdevingué la segona força a Palma en els comicis al Parlament amb un 20% dels vots, en detriment del PSIB i obtenint la meitat (30.280) de tots els seus suports a Balears. En les eleccions a Cort, els socialistes es mantingueren com a segona força. Hila mantingué millors resultats que Armengol, 28.675 vots (18,95%) per 26.637 (17,55%), de la mateixa manera que succeïa amb Aina Calvo, però malgrat això perdé 10.000 vots i un terç de la representació (de nou a sis regidors). En les autonòmiques, Podem només ha aconseguit el sorpasso als socialistes en quatre capitals més de l'Estat: Saragossa, Las Palmas, València i Pamplona.

L'explicació que els socialistes de Palma no hagin retrocedit també a la tercera posició en les municipals és que Podem ha fet servir la marca Som, la qual cosa ha perjudicat els seus resultats respecte dels autonòmics, tot i irrompre amb cinc regidors a Cort, i s'hi ha afegit una confusió amb la plataforma Guanyem. La candidatura encapçalada per Miquel Comas ha obtingut a Palma uns 8.000 vots menys que Podem al Parlament. Guanyem ha tret 6.055 vots més a les municipals, més que els que obtingué fa quatre anys Esquerra Unida, el partit que ha impulsat aquesta plataforma. En canvi, al Parlament n'ha tret uns 3.000 manco, la qual cosa evidencia la confusió entre les marques municipals.

MÉS, a menys de 5.000 sufragis dels socialistes

Malgrat la irrupció de Som, la gran guanyadora de les eleccions a Cort és la coalició MÉS, amb la llista encapçalada per Antoni Noguera. Duplica els resultats obtinguts fa quatre anys i arriba fins als 23.831 vots (15,74%), a menys de 5.000 dels socialistes, i passa de tres a cinc regidors. A diferència del que va succeir fa quatre anys, els ecosobiranistes obtenen a Palma més vots a Cort que no al Parlament amb Biel Barceló, uns 2.000 manco. Una explicació és que en els passats comicis locals hi hagué un vot prestat a l'exbatlessa socialista Aina Calvo, que ara ha retornat a MÉS.

Els resultats dels ecosobiranistes han sorprès, però que Palma esdevindria la gran pesquera de vots per a Podem ja es preveia a partir dels seus primers resultats en les eleccions europees de l'any passat. De la mateixa manera, Ciutadans té a Palma més del 60% dels vots que ha obtingut al Parlament, 16.311 dels 25.317 a tot Balears, un resultat sobre el qual s'ha sostingut l'obtenció dels seus dos diputats autonòmics. La llista que encapçalava Josep Lluís Bauzà, el primer líder de C's a Balears, té uns 1.500 vots més a Palma que no l'autonòmica de Xavier Pericay. Aquesta dada també indica un possible vot de càstig al PP en les eleccions a Cort, per la defenestració de Mateu Isern, que hauria anat a parar a aquesta formació.

Bauzá obté 55 vots més que Durán

És així perquè a Palma, a diferència del que ha succeït a la majoria de municipis, on els votants del PP han castigat més Bauzá que no els seus candidats locals, Marga Durán ha rebut pràcticament el mateix càstig que el president dels populars. De fet, Bauzá ha obtingut 55 vots més al Parlament que els 40.188 de Durán. Tots dos han rebut per igual el càstig electoral popular, amb una pèrdua de gairebé 30.000 vots i un descens de 20 punts. El pitjor resultat de la història del PP a Palma, que queda amb només nou regidors, vuit menys que els obtinguts per Isern l'any 2011.