L'OBSERVATORI

Una campanya en segon pla

Són només unes municipals, però a la plaça on es juguen més d'un terç de tots els vots per a les autonòmiques de Balears. I tot i així, la campanya per a les eleccions de Cort està desenvolupant-se en un segon pla, amb menys intensitat que en altres ocasions. No sembla que hi estigui en joc el comandament de la capital, un vertader contrapoder polític segons el panorama que deixi el 24-M i amb un pressupost disponible més gran que el del Consell de Mallorca. Els tres candidats dels actuals partits amb representació s'estrenen en una batalla d'aquest tipus i els està faltant embranzida per marcar perfil propi. En el cas Marga Durán i José Hila, les relacions amb els seus propis partits tampoc hi ajuden. 

El més significatiu de la precampanya a Palma ha estat que el batle Mateu Isern no repeteix. I això condiciona tota l'estratègia de la seva substituta com a cap de cartell del PP. Marga Durán no pot treure pit per la gestió feta els darrers quatre anys a Cort, però tampoc pot fer noves propostes que esmenin allò que s'ha fet. A més d'això, ha de fer equilibris en la brega interna entre José Ramón Bauzá i José María Rodríguez. És la candidata del president del Govern, però qui la pot fer batlessa és la maquinària del president del PP de Palma. En el PSIB, Hila és l'hereu de Calvo, però sense el carisma d'aquesta. Tot i així, l'ombra de l'exbatlessa el condiciona i aixeca els mateixos recels en la direcció d'Armengol. Ni populars ni socialistes no acaben de confiar del tot en els seus candidats de Palma i potser és aquesta la principal explicació de tot plegat.

No li passa el mateix a Antoni Noguera, però s'ha trobat com a candidat de MÉS per la renúncia forçada d'Antoni Verger, que era qui havia anat guanyant pes intern dins la coalició. Noguera intenta marcar un perfil propi trobant-se amb la dificultat de conjugar això amb l'encaix del discurs ecosobiranista a Palma, ja difícil per si mateix. Les apostes de la resta de partits, que aspiren a tenir representació a Cort per primera vegada, expliquen els seus problemes a Palma i també per què aquesta és una campanya en un segon pla. Podem ha hagut d'articular una marca blanca; El Pi, gestionar un canvi de cap de llista quan ja en tenia una de triada; Guanyem, presenta una cap d'Esquerra Unida a Palma escollida fa poc, i Ciutadans, a qui havia d'aspirar al Govern però que va ser defenestrat quan el partit s'hi va veure amb més opcions.  

 

El + vist

El + comentat