La incertesa marca la votació dels candidats i anima la participació

Els candidats transmeten "tranquil·litat" mentre es percep una significativa afluència als col·legis electorals

L'escenari obert i la incertesa que marquen aquesta jornada electoral s'ha fet notar en una significativa major afluència als col·legis electorals de Balears. Alguns dels candidats ho han destacat i han continuat animant la gent que vagi a votar.  Malgrat que les expectatives són incertes, tots els candidats han volgut transmetre tranquil·litat durant les seves votacions.

De fet, ha estat el que el president del Govern, José Ramón Bauzá, el més matiner a anar a votar, ha dit als mitjans de comunicació: "Estic tranquil, arribam aquí amb la feina feta, no hem deixat els deures per al darrer moment com els mals estudiants". Tot i la tranquil·litat que ha volgut vendre Bauzá, els nervis, la pressa i la presència de les càmeres quasi li juguen una mala passada. Bauzá ja es disposava a dipositar els vots sense haver tret ni tan sols el seu DNI. Tot i haver estat el primer a votar, a les 10 h, ha arribat deu minuts més tard del previst al col·legi Ses Cases Noves del Pont d'Inca Nou, i ho ha fet acompanyat del batle de Marratxí, Tomeu Oliver, i del diputat Francisco Mercadal.

A les 10.30 h han votat a diferents punts de Palma el candidat de MÉS, Biel Barceló, que ho ha fet a la Residència de la Bonanova; el candidat de Podem, Alberto Jarabo, que ho ha fet a l'Escorxador, i el candidat de Ciutadans, Xavier Pericay, que ho ha fet al carrer Concepció del centre de Palma. Acompanyat del seu fill, que votava per primer pic, Barceló ha demanat a la gent "que voti pensant en el futur". També acompanyat dels seus fills, que han estat els encarregats d'introduir els sobres a les urnes, ha votat Alberto Jarabo, que ha retardat uns minuts el seu vot per permetre als mitjans arribar del Pont d'Inca Nou. Per als mitjans que han arribat tard, Jarabo fins i tot ha simulat, amb el permís dels apoderats de la resta de partits, una segona votació –sense arribar a introduir, òbviament, el sobre a l'urna–. Jarabo ha demanat a la gent "que voti amb il·lusió i sent exigents". Xavier Pericay ha arribat gairebé cinc minuts abans i s'hauria anticipat a la seva previsió si no hagués estat perquè ha fet coa en una taula equivocada i un pic li ha arribat el torn li han indicat quina era la que li tocava.

Una hora més tard i al centre de Palma, al col·legi Sant Felip Neri, ha votat la candidata socialista Francina Armengol, que ha arribat tota sola. La socialista ha dit que tenia "la consciència tranquil·la d'haver fet la feina ben feta" i ha augurat que "avui és el dia del canvi". Una hora més tard i a sa Pobla ha votat Jaume Font, el darrer dels candidats a fer-ho. El líder d'El Pi ha destacat la participació i ha assenyalat que el fet "que augmenti és meravellós".

De fet, l'increment de la participació s'ha fet percebre a la majoria de col·legis, on des de primera hora del matí hi ha hagut una major afluència que en els darrers comicis. Precisament, l'escenari obert i la incertesa amb què es plantegen aquestes eleccions s'assenyalen com una de les causes d'aquesta major participació, a falta de dades oficials. A part d'aquesta alta participació, la jornada transcorre amb tranquil·litat llevat de pels casos en què persones que duien camisetes verdes reivindicatives de la comunitat educativa han estat identificades a l'hora d'anar a votar pels cossos de seguretat. De fet, pot ser aquest un dels motius de la poca presència, almenys als col·legis de Palma, de camisetes verdes en comparació amb la darrera cita electoral, a les europees del maig de l'any passat.