ELECCIONS MUNICIPALS
Portada 25/05/2015

El govern de Pollença, pendent de pactes

Eva Cerdà
5 min

PollençaEl govern de Pollença està pendent de pactes davant un empat tècnic entre Tots per Pollença, que amb 2.064 vots treu 6 regidors, ben igual que Junts Avançam, que és la segona força amb 1.996 vots. Aquesta diferència de 68 entre Tots i Junts en l'àmbit municipal, per nuclis de població, es capgira. Així, mentre que Junts Avançam és la candidatura més votada a Pollença amb 1.482 vots, Tots per Pollença aplega 614 vots al Port, on se situa com a primera força política per davant de Junts i d’UMP que, amb 555 vots, perd 54 sufragis respecte del 2011. Tot i amb això, el paper d’UMP serà fonamental a l’hora dels possibles pactes de govern. I és que està en mans dels independents del Port facilitar un gir progressista juntament amb Alternativa, que es manté com a tercera força al municipi de Pollença i, amb un lleuger augment de vots respecte del 2011, manté els dos regidors; o bé tolerar un govern continuista que hauria de posar d’acord les dues formacions més castigades a les urnes: El Pi-Proposta per les Illes, que perd quatre regidors a Pollença, i el PP, que tot just aconsegueix un regidor.

Pollença progressista

Davant uns resultats que, al municipi de Pollença, queden molt oberts a la possibilitat de formar pactes, la primera impressió de la vetlada electoral va ser que havia “guanyat” la Pollença progressista, basant-se en les victòries contingudes tant de Junts Avançam, la coalició que encapçala Miquel Àngel March amb el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Més per Pollença i Esquerra Republicana, i que ha sumat 299 vots més que totes tres formacions el 2011m com d’Alternativa, que guanya vots i manté els dos regidors de la legislatura passada.

Durant la nit electoral, March va valorar molt positivament els resultats electorals de Junts Avançam, una formació que va qualificar de bona iniciativa, perquè “els ciutadans han sabut valorar la unió de les forces progressistes”.

Amb el 100% del vot escrutat, March va ser el primer a felicitar Bartomeu Cifre Ochogavía, de Tots per Pollença, que ha estat la força més votada al municipi, alhora que comunicà tant amb Alternativa com amb UMP. I és que tot apunta que aquestes tres formacions podrien facilitar que Miquel Àngel March fos el proper batle de Pollença. En qualsevol cas, la situació és del tot oberta, tant pel que fa a possibles enteses com quant a qui serà el futur batle.

Per la seva banda, Marina Llobera, d’Alternativa, va qualificar d’emocionant la vetlada electoral del 24-M, però sobretot va valorar molt positivament els resultats, perquè “jugàvem amb el perill del canvi de candidat. El nostre repte era veure si el relleu de Pepe García ens penalitzava i no ha estat així”.

Respecte dels pactes de futur, Llobera va ser molt més cauta: “La cosa està complicada, tot i que el panorama ha quedat molt repartit i això és interessant”. Així mateix, va donar a entendre que, d’una banda, “hem d’esperar a veure qui mou fitxa”, a la vegada que es va referir al document que presentaren sobre els pactes postelectorals.

En qualsevol cas, el coordinador d’Alternativa, Joan Cifre, va ser més explícit que Llobera en apuntar que “som un partit assembleari, tothom pot venir a les nostres assemblees, independentment que ens hagin votat o no, i allò que es decideix en assemblea és el que marca els moviments d’Alternativa”. Sigui com sigui, Cifre va coincidir amb Llobera que “no ens toca a nosaltres moure fitxa. Per tant, hem d’esperar esdeveniments”.

Finalment, el candidat d’UMP, Andrés Nevado, va ser contundent en la primera lectura dels resultats a les municipals de 2015: “No estam gaire contents, perquè no hem estat la força més votada al Port”. En qualsevol cas, Nevado va comentar que, previsiblement, la junta d’UMP es reunirà durant aquesta setmana per valorar els resultats i les possibilitats d’establir contactes amb una formació o una altra. Tot i amb això, Nevado fou especialment crític amb Tots per Pollença, que “va tenir un mal comportament durant la jornada electoral. De fet, excepte Tots, la resta de formacions han tingut un comportament exemplar durant tota la campanya”.

En aquest sentit, s’ha de dir que mentre que a Pollença poble la jornada es va desenvolupar dins la normalitat, al Port es va viure una calma aparentment tensa, especialment a les meses del centre cultural Miquel Capllonch.

Els més votats, però...

Per contra, la candidatura de Tots per Pollença, que encapçalava qui encara és batle de la localitat, Bartomeu Cifre Ochogavia, ha estat la més votada, però sembla que té menys possibilitats de formar govern, ja que els tres partits de centredreta que ho haurien de fer possible han estat els més perjudicats per l’actitud individualista de Cifre Ochogavía, tant durant la precampanya com la campanya electoral.

Per altra banda, el soci més previsible de Tots coincideix amb el gran perdedor de la jornada electoral al municipi de Pollença del 24-M: El Pi – Proposta per les Illes, que han estat socis de govern de Cifre Ochogavía durant la legislatura passada i que han perdut quatre dels cinc edils que tenien, amb la qual cosa Martí Roca és l’únic regidor d’El Pi a Pollença.

El 2011, la Lliga Regionalista de Malena Estrany va fer 3 regidors, mentre que Convergència per les Illes va aconseguir dos regidors. Durant la present legislatura, la creació d’El Pi va tornar a aplegar allò que, en el seu moment, va ser el sector munarista i crític de l’extinta UM, però Roca no ha sabut connectar amb els electors que un temps dipositaren la confiança en el partit que va tenir responsabilitats de govern durant tres legislatures.

A més a més, la inestabilitat viscuda en el si de la formació regionalista tant internament com en la tasca de govern, especialment amb la sortida primer del govern i després de l’Ajuntament de qui fou la candidata de la IB-Lliga, Malena Estrany, i del seu número dos, Bartomeu Fuster, ha deixat molt malmenat el candidat d’El Pi, Martí Roca, que va definir el seu estat com d’astorament, perquè “ha estat un cop molt fort”. I és que, segons Roca, els resultats dels comicis del 24 de maig a Pollença són “sorprenents” i assenyala la ciutadania d’haver estat “injusta amb la nostra feina. El Pi ha fet feina i no s’ha vist reflectit a les urnes”.

Lluny de retirar-se, cosa que demanen des de diferents sectors polítics locals, Roca apunta que “s’han d’acceptar els resultats i continuar endavant”. Tot i amb això va anunciar que aquests dies es reuniran per parlar i mirar què fan pel que fa al futur del govern pollencí.

El Partit Popular (PP) tampoc ha obtingut bons resultats a Pollença i David Alonso, que va ser l’únic dels cinc regidors del PP que no se’n va anar amb l’agrupació d’electors de Bartomeu Cifre Ochogavía, serà l’únic representant dels populars a l’Ajuntament. De moment, ha estat impossible comunicar amb David Alonso, qui es va veure forçat a liderar la candidatura del PP després que els populars rebutjassin que Cifre Ochogavía fos el candidat a la batlia de Pollença a causa de les imputacions que pesen damunt qui encara és batle de la localitat, cosa que no permet el codi ètic del PP.

Així les coses, el candidat de Tots per Pollença, Bartomeu Cifre Ochogavía, es mostrà “supercontent amb els resultats”, que s’han pogut aconseguir amb només un mes i mig des de la formació de l’agrupació d’electors, una agrupació que, en només una setmana, va aplegar uns 1.500 avals cosa que s’ha traduït a les urnes amb 2.064 vots. Cifre Ochogavía es mostrà content per ser la llista més votada al municipi de Pollença, per la candidatura i pel programa que han fet, cosa que, segons el seu parer, “ens ha donat uns bons resultats tant pel que fa als vots com al repartiment, ja que hem superat el màxim aconseguit en el seu moment per la coalició formada pel PP i UMP”.

De moment, Cifre Ochogavía no ha tingut contacte amb cap altra formació dels cinc partits que han obtingut representació a l’Ajuntament de Pollença i informà que demà es reunirà amb els de Tots per Pollença.

stats