TEMA DEL DIA
Portada 18/12/2014

Emaya destapa un altre cas de presumpta corrupció entre treballadors seus

Garau revela que també ha duit a Fiscalia irregularitats en l'adjudicació d'uns sensors en els contenidors soterrats. Calcula que els contractes pels quals ha estat detingut l'excap d'administració sumen al voltant d'un milió d'euros

Lluís Planas
3 min

PalmaLa direcció d'Emaya ha destapat un nou cas de presumpta corrupció entre treballadors seus, que s'afegeix a aquell en el qual foren detinguts aquests dimecres l'excap d'administració de l'empresa municipal de Palma i dos empresaris. El tinent de batle de Medi Ambient i president d'Emaya, Andreu Garau, ha revelat que també s'han posat en coneixement de la Fiscalia les irregularitats detectades en la instal·lació d'uns sensors volumètrics en els contenidors soterrats per a la recollida de fems. Garau ha explicat que les irregularitats consistirien en "una manipulació en la valoració de les ofertes" en el concurs públic per a l'adjudicació, feta durant el present mandat. Sense voler aportar-hi més dades i demanant abans prudència fins que es coneguin les diligències judicials respecte d'aquest tema, Garau just hi ha afegit que els presumptes responsables "són també treballadors de la casa" que s'haurien encarregat de fer la valoració.

Aquesta és la segona investigació en mans de la Fiscalia amb relació als contenidors soterrats d'Emaya. En el cas Ossifar, a partir de la denúncia feta per l'anterior equip de govern, s'investiga la compra dels contenidors, pel seu sobrecost, quan gestionava l'empresa Unió Mallorquina. Hi està imputat, entre d'altres, l'exdirector de Medi Ambient d'Emaya Germán Chacártegui.

Ara, les irregularitats detectades fan referència a la instal·lació d'uns sensors volumètrics en aquests contenidors, una iniciativa presa durant aquest mateix mandat de Garau. Els sensors formaven part d'un pla de tecnificació del servei de recollida de fems posat en marxa l'any 2012 i s'anuncià que permetrien controlar a distància el volum d'ocupació dels contenidors i, per tant, optimitzar les rutes de recollida. La presumpta manipulació del concurs per a la instal·lació d'aquests aparells ha acabat a la Fiscalia perquè la direcció comprovà que no funcionaven i que hi havia hagut un intent d'ocultar-ho.

El president d'Emaya ha volgut remarcar que aquestes irregularitats, com també aquelles per les quals ha estat detingut l'excap d'administració de l'empresa, s'han pogut destapar gràcies a la creació durant aquest mandat d'un departament de "control de riscos i auditoria" que ha fet una tasca que, "amb una simple auditoria, potser no hauria estat possible". Garau també ha estat el responsable polític de dur a la Fiscalia les irregularitats detectades en la construcció del sistema de recollida pneumàtica, ara inutilitzat, durant el mandat de Joan Fageda i José María Rodríguez, qüestió que acabà derivant en una greu crisi en el si del PP de Palma.

Negociació prohibida i correus com a prova

Amb relació al cas de l'excap d'administració detingut, José Enrique Sbert, el president d'Emaya ha calculat que els contractes investigats, entre el 2008 i el 2012, sumen al voltant d'un milió d'euros. Garau ha recordat que Sbert va ser acomiadat al principi de l'any passat per "pèrdua de confiança" i que el jutge va donar la raó a l'empresa en el contenciós que va interposar l'afectat. Sbert treballà al durant uns 14 anys a Emaya i va ser ascendit al càrrec de cap d'administració la passada legislatura.

Fonts de la investigació han assenyalat que Sbert tindria participació en tres empreses d'un mateix grup a les quals ell mateix adjudicava els contractes per al repartiment de notificacions d'Emaya sobre factures, talls de subministrament i precintes. L'excap d'administració, que juntament amb els dos empresaris va ser posat en llibertat després de prestar declaració, tenia participació activa en una de les empreses i rebia 400 euros mensuals de les altres dues. Els investigadors disposen de correus electrònics com a prova d'un presumpte delicte de negociació prohibida a funcionaris, entre d'altres que se li poden imputar, en què Sbert informava a les empreses dels plecs de condicions dels concursos perquè aquestes hi poguessin ajustar les ofertes.

stats