PALMA
Portada 06/07/2015

Les 10 prioritats d'Imma Mayol a Emaya

El consell d'administració nomena la nova gerent de l'empresa pública, que es compromet a fer-la "més eficaç, més eficient i més transparent"

Lluís Planas
4 min
La gerent d'Emaya, Imma Mayol (dreta) i la regidora Neus Truyol (esquerra) durant el Consell d'Administració de l'empresa pública

PalmaEl nou consell d'administració de l'empresa municipal Emaya ha nomenat aquest dilluns, en la seva primera reunió, Imma Mayol com a nova gerent. La veterana política, nascuda a Mallorca però que ha desenvolupat la seva carrera a Catalunya, ja ha avançat quines seran les seves prioritats en la tasca encomanada, que ha dit que accepta per "servir la meva ciutat" i aportar la seva experiència en aquest àmbit. Es compromet a fer Emaya "més eficaç, més eficient i més transparent", i considera que en la seva gestió "hi ha molt marge de millora". La tinent de batle de Medi Ambient, Ecologia i Agricultura, Neus Truyol (MÉS), ha dit que l'elecció de Mayol respon al seu perfil professional, a la seva llarga experiència en la gestió de l'àrea a l'Ajuntament de Barcelona i que es tracta d'una "persona compromesa amb l'ecologisme i la conscienciació en l'ús dels recursos naturals". La nova responsable s'incorporarà de manera efectiva al seu càrrec a partir de dia 15.

Truyol també ha volgut remarcar que Mayol s'encarregarà d'un càrrec de gestió de la direcció d'Emaya a partir de les directrius polítiques marcades per ella mateixa, com a presidenta de l'empresa pública, i per l'equip de govern de Cort, per tractar de desvincular la nova etapa que enceta a l'Ajuntament de Palma de la seva anterior dedicació política. Això mateix ha estat compartit per la gerent, que després ha desgranat quines seran les seves principals prioritats. Ha fixat les necessitats de millorar l'organització de l'empresa, d'emprendre polítiques ambicioses en la neteja i en la gestió dels residus, i d'augmentar la corresponsabilitat ciutadana a través de la conscienciació i l'educació ambiental. Ha obviat, per contra, la conflictivitat laboral dins l'empresa, ha considerat que no és ara mateix una preocupació prioritària i ha advertit en qualsevol cas que "tenc experiència a resoldre conflictes".

  1. Auditories econòmica i d'organització. La primera mesura de la gerent d'Emaya serà encarregar sengles auditories externes: una per conèixer la situació econòmica de l'empresa i una altra sobre l'organització. Mayol ha explicat que aquesta darrera tindrà dos vessants: un per conèixer la prestació de serveis i "quin és el grau de satisfacció dels ciutadans", i un altre per determinar el grau de funcionament i l'organització interna.
  2. Pla de xoc. A partir del resultat de les auditories s'establiran millores "en allò que es pugui millorar, perquè segur que hi ha coses que s'estan fent bé". La gerent s'ha compromès a complir amb el pla de xoc acordat pel govern tripartit de Cort i que aquest "arribi a tots els barris amb més actuacions de graneig i neteja amb aigua". Després ha admès que això comportarà fer més contractacions i ha dit que es faran d'acord amb el comitè d'empresa, com les 50 contractacions que ja estan en marxa per al pla de reforç durant l'estiu. Ha apostat perquè els treballadors "mantinguin unes condicions laborals bones i dignes, perquè això millora l'eficàcia i l'organització".
  3. Conscienciació ciutadana. Ha dit que considera imprescindible la "corresponsabilitat ciutadana" per complir els objectius. "És impossible mantenir la ciutat neta i fer un bon ús de l'aigua i els residus, per molts recursos econòmics que hi inverteixis, si no és un treball compartit amb la ciutadania". Ha avançat per això fortes campanyes d'educació ambiental i conscienciació amb els ciutadans i els grans productors de residus, centrats en el comerç i l'hostaleria.
  4. Renovació dels contenidors. La nova gerent ha avançat que hi haurà una important renovació dels contenidors per fer-los més accessibles i uniformats. "La brutor crida brutor", ha dit sobre el mal manteniment i ús que se'n fa. També ha apuntat la intenció de millorar els punts verds i habilitar-ne de mòbils, com també d'ampliar els parcs per a cans i reduir els excrements a la via pública.
  5. Un dia per a la recollida de voluminosos. Ha anunciat la intenció d'establir un dia setmanal fix per a la recollida de voluminosos com mobles i elements vells, perquè considera que així augmentarà el volum d'aquesta recollida i se n'evitarà l'abandonament al carrer. El seu tractament s'acordarà en col·laboració amb empreses dedicades a la inserció laboral.
  6. Més reciclatge. En la gestió dels residus Mayol pretén augmentar el volum de reciclatge a Palma. Per això ha dit que és necessari establir una col·laboració amb els grans productors "i demanar més responsabilitat als ciutadans". Ha dit que es fixaran uns objectius respecte d'això però que per fer-ho abans s'ha de conèixer la situació actual que determinaran les auditories.
  7. Recollida selectiva orgànica. També amb relació a la gestió de residus, la seva etapa a l'Ajuntament de Barcelona, la nova gerent d'Emaya aconseguí introduir el sistema de recollida selectiva orgànica. Ha dit que també serà una prioritat a Palma, "un repte nou que ha d'afrontar la ciutat".
  8. Alternativa al centre de Palma. La nova gestora ha de cercar un sistema de recollida alternatiu per al centre de Palma que substitueixi el fallit de la recollida pneumàtica. El concurs d'idees ja ha estat convocat i s'espera que els jutjats permetin la retirada de les antigues bústies després de la sentència favorable a l'Ajuntament. Mayol ha dit que la prioritat és establir una recollida selectiva "porta per porta", però ha remarcat que "no hi ha cap decisió presa".
  9. Menys consum d'aigua i més bona. "La ciutadania ha d'entendre que es pot evitar el malbaratament d'aigua sense perdre qualitat de vida", ha dit la gerent d'Emaya sobre la racionalització del consum d'aquest recurs. Així mateix, ha considerat imprescindible prendre mesures per millorar la qualitat de l'aigua de la xarxa municipal.
  10. Consell social assessor. Ha anunciat la creació d'aquest òrgan amb la presència d'associacions de veïns, professionals del sector, membres dels sectors econòmics i entitats ambientals. "Establirem un bon sistema d'antenes que ens permetin estar connectats sempre amb la ciutadania", ha dit Mayol.
stats